3 Aralık Dünya Engelliler Günü

'Kutlamalar, Taziyeler...' forumunda Uygu tarafından 2 Ara 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member


    (International Day of Disabled Persons)


    1992 yılından bu yana 3 Aralık gününde Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilmiştir.


    [​IMG]

    Bu günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu aktiviteler genellikle ücretsiz olup, gönüllülüğe dayanmaktadır.



    Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl bu gün için değişik bir tema edinilmektedir.

    Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i hayatını engelli olarak sürdürüyor. Bu oranın yüzde 2 ila 4 kadarı ciddi işlev bozukluklarıyla mücadele ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) açıkladığı bu veriler, 1970'lerde yüzde 10 civarındaydı.

    Geçen süre zarfında ölçümlenen artışın başlıca sebepleri arasında nüfusun yaşlanması, kardiovasküler rahatsızlıklar, kanser, diyabet, akıl hastalıkları gibi kronik hastalıkların yaygınlaşması yer alıyor. Bunun yanı sıra, artışın bir kısmı, ölçüm tekniklerinin gelişmesi nedeniyle tespit edilen vaka sayısının çoğalmasıyla da açıklanıyor.

    Engelli sayısının artışında önemli etkenlerden bir diğeri de bitmeyen savaşlar ve terör eylemleri. Mayınlı alanlar ve misket bombaları nedeniyle her yıl binlerce sivil sakat kalıyor, hatta bu silahlar çatışma bittikten sonra bile yıllarca siviller için tehlike oluşturmaya devam ediyor.

    MAYINLAR

    PATRIOT MALULÜ

    Türkiye’nin Suriye sınırına Patriot füzesi yerleştirilmesi gündemdeyken, Birinci Körfez Savaşı sırasında İncirlik Üssü’nden yanlışlıkla fırlatılan Patriot füzesinin havada imha edilmesi sırasında, düşen parçalardan birinin başına isabet etmesiyle yaralanan ve henüz 8 yaşındayken yüzde 65 yürüme engelli hale gelen Adanalı Murat Genç, dünyada savaş istemediğini söylüyor.

    1997’de Kanada’nın Ottowa şehrinde imzalanan Mayın Yasağı Anlaşması, anti-personel mayınların kullanımını, depolanmasını, üretimini ve devredilmesini yasaklıyor ve bunların imha edilmesini öngörüyor. Şimdiye kadar ülkeyi 160 ülke imzaladı. Anlaşmayı imzalamayan ülkeler arasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu üyeleri ABD, Rusya ve Çin de bulunuyor. Türkiye de anlaşmayı imzalamayan yaklaşık 30 ülkeden biri.

    MİSKET BOMBALARI

    Misket bombaları patladıklarında içlerindeki yüzlerce parçacık bir kilometrekarelik alana yayılabilir. Diğer alan silahlarına göre çok daha geniş bir alana yayıldıkları için siviller için daha büyük risk oluştururlar. Handicap International isimli sivil toplum örgütünün raporlarına göre misket bombasından etkilenenlerin yüzde 94’ünü siviller oluşturuyor. 2008 yılında Dublin’de imzalanan Oslo Deklerasyonu’nu sivillere kabul edilemez zararlar veren misket bombalarını yasaklıyor, varolan stokların yok edilmesi şartını getiriyor ve misket bombalarından etkilenen sivillere yardım edilmesini öngörüyor. Deklerasyona imza atan yaklaşık 100 ülke arasında Türkiye bulunmuyor.

    SURİYE'DE MİSKET BOMBASI İDDİASI

    ABD’nin New York şehri merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Ekim ayında yayımladığı raporda, Suriye ordusunun sivillere karşı misket bombaları kullandığını gösteren deliller bulunduğunu açıkladı. Suriyeli muhaliflerin 9 ile 12 Ekim 2012 tarihleri arasından internet üzerinden paylaştıkları görüntülerde, özellikle muhalif güçler ile ordu arasında çatışmaların yoğun yaşadığı bölgelerde atılmış misket bombalarının kalıntıları görülüyor. HRW’ye konuşan halk ise misket bombalarının helikopterlerden atıldığını ifade etti.

    DÜNYADA ENGELLİLER GÜNÜ
    Dünya Engelliler Günü olan 3 Aralık tarihinde birçok ülkede halkı bilinçlendirmek, sorunlara dikkat çekmek, daha fazla hak ve olanak talep etmek için etkinlikler düzenleniyor.

    Londra'da gerçekleştirilen Paralimpik Olimpiyatları sayesinde, engelliler konusunda ilk akla gelen ülkelerden biri haline gelen İngiltere'de, yine başkent Londra'da, engellilerin yarıştığı 2012 Paralimpik Oyunları'nda elde edilen başarıların anlatıldığı bir film gösteriliyor. "Londra 2012-En İyi Oyunlar" (London 2012-Best Games Ever) isimli film, Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından hazırlandı ve ilk kez Dünya Engelliler Günü'nde yayına girecek.

    Filmde 400 metre serbestte kazandığı birincilikle İngiliz atlet Ellie Simmonds ve ilk kez kazandığı engelli bisikleti yarışıyla eski motor yarışcısı Alex Zanardi gibi engelli sporcuların kazandığı zaferlerin görüntüleri yer alıyor.

    Bu sene İngiltere'de yapılan Paralimpik Oyunları'nın açılış töreni 11 milyondan fazla kişi tarafından televizyon kanallarından seyredildi.

    ONLARCA ÜLKE, YÜZLERCE ENKİNLİK

    Dünya Engelliler Günü nedeniyle çeşitli etkinliklerin düzenleneceği onlarca ülke var. Arjantin, Avustralya, Avusturya, Brezilya, Belçika, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İran, İtalya, Kenya, Mozambik, Nepal, Hollanda, Pakistan, Suudi Arabistan, Slovakya, İspanya, Güney Afrika, Amerika Birleşik Devletleri ve daha birçok ülkede, sadece 3 Aralık'ta değil, takip eden günlerde de özel törenler, konferanslar, paneller, sanat etkinlikleri, bilinçlendirme kampanyaları gerçekleştiriliyor. Bu etkinlikler sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle, kimi yerlerde devlet kurumlarından ve okullardan da destek alınarak düzenleniyor.

    HERKESİ KAPSAYAN VE HERKESİN ULAŞABİLDİĞİ BİR TOPLUM

    Dünya Engelliler Günü'nün Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen bu seneki teması, "Engelleri kaldırarak herkesi içine alan ve herkes için ulaşılabilir bir toplum yaratmak".

    Dünya nüfusunun yüzde 15'i, yani yaklaşık bir milyar engelli insan bugün 'dünyanın en büyük azınlığı'nı oluşturuyor.

    Birleşmiş Milletler'in, Dünya Engelliler gününü kutlamak ve engellilerin sorunlarına dikkat çekmek için hazırladığı etkinlikler arasında 2015 ve daha sonrasında yapılması planlanan yeniliklerin tartışılacağı bir panel var. Bu panel, dünya çapında konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca farklı ülkelerden, engelli yaşamla ilgili filmlerin katıldığı bir film festivali düzenlenecek.

    Alıntı



     
  2. Uygu

    Uygu New Member



    AMAÇ:

    BU BİR ŞAKA DEĞİLDİR!

    Bütün insanlar özgür, onur ve hakları yönünden eşit doğarken yaşamsal süreçte maruz kaldıkları insan hakları ihlalleri nedeniyle, bu kavramlar bireyler için kazanılması gereken bir ayrıcalık haline gelmiştir.

    “İnsan”ın önündeki tüm sıfatlardan ayrıştırıldığı ve sadece insan olması sebebiyle hak ettiği çağdaş toplum düzeninde; ‘’çalışmak ve işsizlikten korunmak” bir insan hakkı olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’ de yaşayan 8,5 milyon engelli bireyin %78,29’u; çalışmak isterken, bir takım önyargılar ve uygun olmayan çalışma koşulları sonucu iş hayatında kendilerine yer bulamamaktadır.

    İşsizlik; engelli bireylerin topluma ve hayata yeterince karışamama sebepleri olarak telaffuz edilen; eğitim, sağlık, ulaşım gibi problemlerin temeli konumundadır. Her bireye bağımsız seçim yapma ve yeteneklerini geliştirme hakkının tanınması ve bu yolla kişilerin bağımlılıklarının en aza indirgenmesi için, istihdam konusunda farkındalık yaratarak, kurumları “Engelli Personel” alımına teşvik etmeyi hedeflemekteyiz.
    [​IMG]
    BEKLENEN FAYDA:

    ’’ Bu Bir Şaka Değildir ‘’ kampanyasıyla toplumsal bir farkındalık yaratılıp, bu farkındalığın bireyler ve kamu kuruluşları tarafından hayatın bütün alanlarında uygulanabilir, kalıcı çözümlere dönüştürülmesini hedeflemekteyiz.

    - İletişim ve hareket engellerinin üstesinden gelmeyi; ulaşım, barınma, kültürel etkinlikler ve boş zaman kullanımını sağlamayı hedefleyen önlemler yoluyla, engelli bireylerin toplumla tam olarak bütünleşmelerini ve toplum yaşamına katılımlarını teşvik etmek.

    - Kamusal ya da özel uzmanlaşmış organlar aracılığıyla engelli bireylerin yönlendirilmesi, öğrenimini ve mesleki eğitimini sağlamak için gerekli önlemlerin alınması.

    - Toplumdaki iletişim ağlarının, duyarlılık artırma, bilinçlendirme ve kamuoyu oluşturma amacıyla kullanılmasını sağlamak.

    - İş hayatında bir takım önyargılar ve uygun olmayan koşullar sonucu çalışan nüfusa dahil olamamak engelli bireylerin yaşadığı ciddi bir sorundur. Engelli bireylere istihdam sağlanmaması veya kısıtlı bir süre için sağlanması, bireyleri belirsiz yaşam koşulları içerisine sürüklemektedir. Toplumsal bütünlüğün sağlanması adına, çalışma ortamlarının bireylerin engel düzeylerine uygunluk sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve “Engelli Personel” alımı için kurumları teşvik etmeyi hedefliyoruz.



    [​IMG]


    1-Türkiye’de tedavi olma durumuna göre dil ve konuşma engelli nüfusun %11,27’si tedavi olabilmektedir.

    2-Türkiye’de tedavi olma durumuna göre dil ve konuşma engelli nüfusun %63.02’sinin tedavisi yapılmamaktadır.

    3-Engelli nüfusunun %39,15’i kamuya açık alanlarda görsel uyarı işaretlerinin yeterli olmaması yüzünden güçlük çekmektedir.

    4-Engelli nüfusunun %39,4’ü sosyal ve kültürel etkinliklere katılamamaktadır.

    5-Engelli nüfusunun %58,87’si devletin sağladığı imkanlar yetersiz olduğu için güçlük çekmektedir.

    6-Engelli nüfusunun %45,48’i engeliyle ilgili teknolojiye uygun aletlerin alınamaması yüzünden güçlük çekmektedir.

    7-Engelli nüfusunun %45,06’sı eğitim olanaklarından yararlanamadıkları için güçlük çekmektedir.

    8-Engelli nüfusun %41,12’si günlük yaşamda karşılaşılan sorunları çözememeyle ilgili güçlük çekmektedir.



    9-Engelli nüfusun %38,49’u haberleşme olanağının olmaması yüzünden güçlük çekmektedir.

    10-Engelli nüfusun %25,78’i görsel yayın organlarından yararlanamadıkları için güçlük çekmektedir.

    11-Dil ve konuşma engelli nüfusun toplam %25,83’ü yarım konuşma engellidir.

    12- Dil ve konuşma engelli nüfusun toplam %22,83’ü tutuk konuşma engellidir.

    13- Dil ve konuşma engelli nüfusun toplam %45,93’ü hiç konuşamamaktadır.

    14-Kendi adına sosyal güvenlikten yararlanan erkek engelli nüfusu %82,47’dir.

    15-Kendi adına sosyal güvenlikten yararlanan kadın engelli nüfusu %16,04’tür.

    16-Kendi adına sosyal güvenlikten yararlanan engelli nüfusu %44,50’dir.

    17-Başkasının adına sosyal güvenlikten yararlanan engelli nüfusun %82,47’si erkektir.

    18-Başkasının adına sosyal güvenlikten yararlanan engelli nüfusun %83,96’sı kadındır.

    19-Başkasının adına sosyal güvenlikten yararlı engeli nüfusu %55,49’dur.

    20-Engelli nüfusun eğitim hizmeti alan kadın nüfusu %16,53’tür.

    21-Engelli nüfusun eğitim hizmeti alan erkek nüfusu %23,25’tir

    22-Engelli nüfusun eğitim hizmeti alan toplam nüfusu %20,45’tir.

    23-Engelli nüfusun bakım ve rehabilitasyon alan toplam nüfusu %9,63’tür.

    24-Engelli nüfusun meslek ve beceri edinme kursu alan toplam nüfusu %13,71dir.

    25-Engelli nüfusun sağlık hizmeti alan toplam nüfusu %75,76’dır.

    26-Engelli nüfusun sosyal ve kültürel hizmet alan toplam nüfusu %1,49’dur.

    27-Engelli nüfusun aile rehberlik ve danışmanlık hizmeti alan toplam nüfusu %1,67’dir.

    28-Engelli nüfusun toplam %85,18’i sağlık kuruluşundan engellilerle ilgili derneklerden hizmet almaktadır.

    29-Engelli nüfusun toplam %4,18’i Milli Eğitim Bakanlığı’ndan hizmet almaktadır.

    30-Ortopedik engelli nüfusun %53,38’i devletin sağladığı imkanların yetersiz kalması yüzünden güçlük çekmektedir.

    31-Ortopedik engelli nüfusun %42,88’i toplu taşıma araçlarından binmede güçlük çekmektedir.

    32-Ortopedik engelli nüfusun %27,08’i çevre düzenlemelerinin olmaması yüzünden güçlük çekmektedir.

    33-Ortopedik engelli nüfusun %22,9’u kamuya açık binalara girememe yüzünden güçlük çekmektedir.

    34-Ortopedik engelli nüfusun %27,12’si toplumun yardımcı olamaması yüzünden güçlük çekmektedir.

    35-Ortopedik engelli nüfusun %23,62’si sosyal ve kültürel etkinliklere katılamadıkları yüzünden güçlük çekmektedir.

    36-Ortopedik engelli nüfusun %17,88’i evlilik yaşamının olumsuz etkilenmesi yüzünden güçlük çekmektedir.

    37-Ortopedik engelli nüfusun %38,30’u özrüyle ilgili teknolojiye uygun aletlerin alınamaması yüzünden güçlük çekmektedir.

    38-Görme engelli nüfusun %20,30’unun tedavisi yapılmaktadır.

    39-Görme engelli nüfusun %38,60’ının tedavisi yapılmamıştır.

    40-Görme engelli nüfusun %51,58’i devletin sağladığı imkanların yetersiz olması yüzünden güçlük çekmektedir.

    41-Görme engelli nüfusun %35,06’sı kamuya açık alanlarda sesli uyarı işaretleri ve çevre düzenlemelerinin yeterli olmaması yüzünden güçlük çekmektedir.

    42-Görme engelli nüfusun %34,7’si toplu taşıma araçlarına binmekte güçlük çekmektedir.

    43-Görme engelli nüfusun %39,36’sı özrüyle ilgili teknolojiye uygun aletlerin alınamaması yüzünden güçlük çekmektedir.

    44-Görme engelli nüfusun %27,07’si sosyal ve kültürel etkinliklere katılmayla ilgili güçlük çekmektedir.

    45-Görme engelli nüfusun %16,1’i evlilik yaşamının olumsuz etkilenmesiyle ilgili güçlük çekmektedir.

    46-Görme engelli nüfusun %27,34’ü toplumun yardımcı olamamasıyla ilgili güçlük çekmektedir.

    47-Görme engelli nüfusun %26,38’i Braille ve sesli yayınların yeterli ve yaygın olmamasıyla ilgili güçlük çekmektedir.

    48-İşitme engelli nüfusun %13,02’sinin tedavisi yapılmaktadır.

    49-İşitme engelli nüfusun %39,02’sinin tedavisi yapılmaktadır.

    50-İşitme engeli nüfusun %43,61’inin tedavisi yapılmamaktadır.


    E.K.H.
     
  3. zipper

    zipper quae nocent docent

    HER İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR....

    Bu gerçeği unutmadan yaşamalı ve engelli kardeşlerimizi daha çok benimseyip hayata teşvik etmeliyiz.teşekkürler uygucum..
     
  4. Uygu

    Uygu New Member

    Duyarlılığına ben teşekkür ederim güzel bacım:gül:
     

Bu Sayfayı Paylaş