Adıyaman Yemekleri

'Güneydoğu Anadolu Bölgesi' forumunda sha. tarafından 3 Nis 2010 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar.

    Yöremizin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır. Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır.

    PestilKültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve değişim olduğu gözlenmektedir. Bu değişim süreci yöremiz mutfağını zenginleştirilmiş olup, sebzelerin kullanımını artırmıştır. Ekonomik duruma göre etin yerini kuru baklagiller almaktadır. Ayrıca yabani bazı otlarında yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir.

    Adıyaman yemekleri genel olarak şu özelliklere sahiptir:



    *

    Adıyaman'ın tüm yemekleri (birkaç tür hariç ) etle yapılmaktadır.
    *

    Yemekler uzun zaman alan incelik ve dikkat gerektiren yorucu uğraşlar sonucu hazırlanır
    *

    Bulgur ve Sümüt (Simit- Köftelik) ile yapılan yiyeceklerin fazlalığı dikkat çekmektedir.
    *

    Sümütten yapılan köfte çeşitleri Adıyaman Mutfağında büyük bir öneme sahiptir.
     

Bu Sayfayı Paylaş