Ahmet Taner Kışlalı - Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği

'E-Kitap' forumunda anonim tarafından 10 Kas 2012 tarihinde açılan konu

1. anonim

anonim E-kitap Müdavim

Kitap, rahmetli Ahmet Taner Kışlalı'nın Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan köşe yazılarını bir araya toplamaktadır ve ismini "Mustafa Kemal'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği" başlıklı köşe yazısından almıştır..Genel olarak dört bölümden oluşmaktadır: “Kemalizm Üzerine“ ,“Demokratik Sol-Sosyal Demokrasi Üzerine” , “Güneydoğu Sorunu Üzerine” ve “Kültür, Siyaset ve Ordu Üzerine”

Söze mahal bırakmayacağına inandığım , kitaptan bir makaleyi alıntılamak istiyorum:

"NİÇİN KEMALİST'İM?"

Öykümüz, Kurtuluş Savaşı yıllarında başlar. Bir film senaryosu olacak kadar ilginç ve anlamlıdır.
    Kahramanlarımızın ilki, Paris-İstanbul arasında trenle mekik dokuyan genç bir Türk işadamı ... Macaristan'da genç bir bayanla tanışır. Bir yıl sonra aynı yere yeniden gelir, ona evlenme önerir ve evlenirler.
    İzmirli işadamı, olayı ailesine açamaz. Macaristan'da bir kızı olur. Nermin adını verdiği kızı 5 yaşına geldiğinde, bir gün babasına kızının resmini gösterir:"İşte baba, bu senin torunun! ..."
    * * *
    İzmirli işadamı yaşama gözlerini yumduğunda, en büyük dileği,Macaristan'da büyümekte olan kızının birgün Türkçe öğrenmesidir. Nermin büyümekte, Mustafa Kemal'in yaptıklarını, gazetelerden heyecanla izlemektedir.
    Baba ölünce, aile geçim sıkıntısı içine düşer. 14 yaşındaki Nermin, Macaristan'da paralı olan öğrenimini sürdüremez olur.
    Oysa Mustafa Kemal'in ülkesinde eğitim parasızdır. Nermin, baba yurduna gitmeye karar verir. Annesinin bile haberi olmadan Türk Büyükelçiliği'ne başvurur. Ona yardım ederler.
    Pasaportla birlikte, eline durumunu açıklayan bir de Türkçe mektup verirler ... Başı sıkıştığında, derdini anlatamadığında o mektubu gösterecektir.
    Sonunda olayı öğrenen annesi de ona hak verince, üçüncü mevki bir tren kompartımanının tahta sıraları üzerinde, günlerce sürecek bir yolculuk başlar.
    Tren, Türkiye topraklanna girerken küçük Nermin bir sorun olur. Gümrük memurlan, elinde Türk pasaportu olan, ama Türkçe bilmeyen bu çocuğun durumunu anlamakla zorlanırlar.
    Öykü uzun .. O küçük Nermin, bir yandan Almanca dersleri verirken öte yandan Türkçe öğrenir. Mustafa Kemal'in parasız kıldığı eğitim olanaklanndan yararlanır. İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirir. Gazetecilik yapar ... Türkçenin arkasından İngilizce ve Fransızca da öğrenmiştir.
    Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne asistan olur. Çağdaş siyaset biliminin Türkiye'ye girmesinde öncülük edenler arasında yeralır.
    Gün olur, Türkçesinin bozuk olduğunu öne sürerek öğretim üyeliğinden alımasını isteyenler çıkar .
    . . . Ama o, tükenmez bir enerji ve heyecanla, gençlere bir şeyler verme isteğini yitirmez. Uluslararası toplantılarda Türkiye'yi, Türk kadınını, Mustafa Kemal'i savunur, savunur ...
    Oğlunun adını Mustafa Kemal koyar ...
    * * *
    Prof. Nermin Abadan-Unat, Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki son dersini bundan dört yıl önce verirken aralannda benim de bulunduğum bir grup eski öğrencisi de sınıftaydı. Kimisi profesör, kimisi doçent, kimisi çiçeği burnunda araştırma görevlisi ... Deniz Baykal da sonradan yetişmişti.
    Bir "sürpriz" yapmıştık hocamıza. Duygulandı ve son dersin sonunda, nefes bile almaya korkarak dinlediğimiz yukandaki yaşam öyküsünü anlattı... Ve sözlerini şöyle noktaladı:
    - Ben yurdumu da, ulusumu da kendi irademle seçtim!. .. Mustafa Kemal olmasaydı, belki ben de olmazdım ... Niçin Kemalist olduğumu, niçin milliyetçi olduğumu, öyle sanıyorum ki artık anlamışsınızdır.
    Ben çok etkilendiğim bu öyküyü o zamanlar yazdığımda, sonunu şöyle bağlamıştım: "Bu sözleri, parası olanlara Bilkent'i, olmayanlara Süleymancı yurtlarını gösterenlere adıyoruz.
    Bakıyorum da aradan geçen zamanda, ne Nermin Hoca'nın öyküsü güncelliğini yitirmiş, ne de benim altına düştüğüm not ...
    Tıpkı giderek daha güncel, daha gerçek, daha anlamlı olan Mustafa Kemal'in kendisi gibi! ...
    (Cumhuriyet, 15 Kasım 1992)

Gizli içerik:
    Bu alandanki gizlenmiş içeriği görmek için konuya yanıt vermelisiniz.
    Yazıldıgı dönem itibarı ile olaylar sanki aktüel değilmis gibi görülebilir fakat geldiğimiz noktayı görmek açısından yararlı olduguna inanıyorum…

Not: Kapak fotoğrafındaki yazıda Atatürk, gazeteci-yazar Ruşen Eşref Ünaydın'a "herşeye rağmen, muhakkak bir nura doğru yürümekteyiz" demektedir. (24 mayıs 1918)

SABAR bunu beğendi.
  2. Pl1

Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

paylaşım için teşekkürler Anonim :)

3. htckyc01

htckyc01 Well-Known Member

teşekkürler

4. nirse

nirse Well-Known Member

ellerine sağlık

5. Gul

Gul Well-Known Member

Ellerinize sağlık..çok teşekkürler:)

6. asiz

asiz New Member

Teşekkürler. Bağlantıda sorun var sanırım.

7. anonim

anonim E-kitap Müdavim

baglanti problemi düzeltildi...

8. meleksi

meleksi Well-Known Member

teşekkürler..anonim..emeğine sağlık..kitabın ismi çok anlamlı..

9. birdie

birdie Well-Known Member

Elbet aydınlık güzel günler yaşanacaktır bir gün bu ülkede. (Biz göremesek de). Yazdıklarım bana bir şiiri anımsattı. Özdemir Asaf'ındı yanılmıyorsam:

İlle görmek için mi beklenir güzel günler,
    Beklemek de güzel.

Şairin dediğine hak veriyor, ancak yalnızca beklemekle olmaz diyorum; bir şey yapmalı!

Emeğin için çok teşekkür ediyorum sevgili anonim.

10. gundonumu

gundonumu Member

Şifreyi yayınlar mısınız?

11. çitlenbikk

çitlenbikk Well-Known Member

eline sağlık anonım teşekkürler

12. lagaluga

lagaluga New Member

Kıymetli paylaşımınız için sonsuz teşekkürler...

13. eun sung

eun sung Well-Known Member

teşekür ederim emeğine yüreğine ellerine sağlık yorumdaşım ...:gül:

14. haticedevecioglu

haticedevecioglu Active Member

teşekkürler

15. kastrelli

kastrelli New Member

Teşekkürler

16. safakacar

safakacar New Member

mekanı cennet olsun