Akçakoca-Düzce

'Karadeniz Bölgesi' forumunda Uygu tarafından 24 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Akçakoca, Batı Karadeniz coğrafi bölümünün en batısında ve Düzce ilinin deniz kenarındaki tek ilçesidir. 41.05 derece Kuzey paraleli ile 31.07 Doğu boylamı üzerinde yer alır. TEM karayolu üzerinde Ankara’ya 270, İstanbul’a 235 km mesafededir.
    [​IMG]
    462 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Bu alanın200.000 dekarlık kısmı fındık bahçesi, 100.000 dekarlık bölümü sebzelik ve diğer tarım ürünlerinin oluşturduğu alan, 180.000 dekar civarında ise ormanlık ve açık alandır İlçe 8 mahalle ve 43 köyden oluşmaktadır. Köylerin 5 tanesi Gümüşova ve Çilimli ilçelerine, 4 köy ise Kocaali İlçesine, 3 köyde Alaplı ilçesine yakın olduğundan ekonomik yönden bu ilçelere bağlı görülmektedir. Düzce merkez ilçesine 39 Km. uzaklıktadır.

    İlçe Batı Kara Deniz sahil kuşağındadır. 30 km’ lik bir sahil şeridi, kilometrelerce uzanan kumluk ve doğal plajlarla doludur. Kent ise Sapak adı verilen Düzce-Ereğli asfaltının Akçakoca’ya saptığı yerden Ceneviz kalesi denen en batıdaki uca kadar 7 kilometreyi bulan uzun bir çarşı gibidir. Aşağı ve Yukarı Mahalle ile Hacı Yusuflar ve Kapkirli mahalleleri Akçakoca’nın en eski yerleşim birimleridir. Bu dört mahalle Divan-ı Keramettin adıyla bilinen eski Akçakoca’yı temsil ederler. İlçe sınırları içinde 43 köy bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 463 kilometrekaredir. Kasaba ise 300 hektarlık bir alana yerleşmiştir. Güneyde Kaplandede (1168 m), Orhan dağları (905), doğuda Kurugöl sapağı (1066 m) ve Tonton Tepesi (1150 m) dir. Güneyde: Düzce merkez ilçesi ve konuralp ilçesi, Batıda Kocaali, Doğuda Ereğli ilçeleri arasında 1050 km 2 yüzölçümüne sahiptir.
    [​IMG]
    Jeolojik Durum
    Dere vadi tabanları alivüyon, yamaçların büyük bölümü silis formasyonu, tepelerin üst kısımlarında ise 3 jeolojik döneme ait kumlu, çakıllı tabakalar bulunmaktadır. Dağlar, deniz kıyısına paralel uzanır. Kıyılar girintili çıkıntılı değildir. Kıyılarda yüksek ve dik falezler görülür. Sahildeki kayalar su tarafından aşındırılarak yalıyarlar meydana gelmiştir. Çevre şist ve kristalin şistlerle kapılıdır. Doğu ve güneyde Paleozoik devre ve Tersiyer arazilerden ibarettir. Kalker ve kayaların erime ve aşınmasıyla irili ufaklı mağaralar meydana gelmiştir.

    Kaplan Dede dağının en yüksek tepesi (Dede) 1158 metredir. Doğu- Batı doğrultusundaki tepeler; Haciz (466 m.), Kaplan Dede (975m), Kurugöl Sapağı (1066m), Yörük Yatağı (960 m) dir.

    [​IMG]
    İlçe kıyıları girintili çıkıntılı değildir. Kıyılarda yüksek ve dik farezler görülür. Sığ kıyılar; Melenağzı, Edilli, Töngelli, Çayağzı, Akkaya iskeleleridir.
    Depreme karşı sağlam zeminlidir. Akçakoca ve bölgesi birinci derecedeki deprem bölgesi dışındadır. Bilindiği kadarı ile şimdiye kadar herhangi bir deprem çöküntüsüne rastlanmamıştır. Son depremde bazı binalarda çatlaklar meydana gelmiş, çok az binada ise ağır hasar görülmüştür. Son Marmara ve Düzce depremleri de bunun kanıtıdır. Jeologlara göre eskiden Akçakoca üçüncü derecede deprem bölgesi içinde bulunuyordu. 2000-2001 yıllarında ise bazı jeologlar Akçakoca’yı ikinci derece deprem bölgesi içine koymaktadır.

    Bitki Örtüsü
    Orman alanı 2077. hektardır. Çoğu bozuk koru ormanıdır. Ormanlarda %43 kayın, %0.8 Gürgen, %0.1 Kestane, %6 Meşe, %1 Kavak, %0.25 Ihlamur, %0,4 Çınar ağaçları bulunur. Topraklar erozyona maruzdur.
    [​IMG]
    Akarsular
    İlçe sınırları içinde en büyük akarsu Melen çayı (110 km) olup, bu çay aynı zamanda Sakarya İli ile idari sınırı oluşturmaktadır. Çay ağzı, Haciz, Orhan, Değirmen ağzı Sarma deresi, Maşatlar (Akkaya) Deresi, (Bayhanlı-Akkaya arasında küçük dere) diğer önemli akarsuları oluşturur. Kısa mesafeli ve dik gelmeleri genellikle ulaşıma uygun olmamasının nedenidir. Sel karakteri gösterir. Doğudan batıya sıralanan akarsular şunlardır:
    • Melen Irmağı
    • Kalkın Deresi
    • Darı Deresi
    • Taşman Deresi
    • Akdere Deresi
    • Değirmenağzı Deresi
    • Orhan Deresi
    • Haciz (Deredibi) Deresi
    • Döngelli Deresi
    • Aftunağzı Deresi
    • Küçük Dere
    • Değirmendere (Soğuksu)
    • Çakpelit Deresi

    İKLİM ÖZELLİKLERİ
    Ilıman deniz ikliminin hakim olduğu ilçe, iklim bakımından Karadeniz ve Marmara Bölgesi arasında geçiş özelliği göstermektedir.
    Sıcaklık
    Genellikle Batı Karadeniz iklimi etkisi altındadır. Türkiye’nin sıcaklık bakımından en ılıman bölgesindedir. Yıllık ortalama sıcaklık 13,6 derecedir.
    En düşük sıcaklıklara Aralık ve Mart ayları arasında rastlanır. Bilgede şiddetli donmalara rastlanmaz.
    Rüzgar
    Akçakoca’da hakim rüzgar kış aylarında lodos, Mayıs-Haziran aylarında karayel, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında poyraz olup, Temmuz-Ağustos aylarında rüzgar hızları diğer aylara oranla daha azdır.
    Güneşlilik
    Gökyüzünün güneşlilik oranı yüzde olarak değişmektedir. 1990 yılı meteoroloji istatistiklerine göre; Temmuz %55, Ağustos %62, Eylül %51 oranında gökyüzü güneşle geçmiştir. Bu oran Aralık ayında %15’e düşmektedir.
    Yağış
    Her mevsimde yağışlı bir iklim görülür. Yağışlar genellikle sonbaharda, hatta kış aylarında diğer mevsimlere göre daha fazla düşer. Akçakoca’da en fazla yağış alan aylar; Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarıdır. Bu aylarda çoğunluk kar ve karla karışık yağmur yağar. Kar uzun süre kalmaz. Ilık rüzgarın etkisiyle erir. Yağışların %60’ı bu aylara rastlar.
    [​IMG]
    Gezilecek Yerleri:

    Ceneviz kale
    Dördüncü Haçlı Seferi için Venedik gemileri ile İstanbul’a gelen ve çoğunluğu latin olan Haçlı ordusu konuk olarak girdiği İstanbul’u zaptetti. 1204′den 1261′e kadar süren “Latin İmparatorluğu” döneminde Karadeniz kıyılarında da egemenlik görüldü. Ceneviz Kaleside bu dönemden kalmadır. Kalenin surları moloz taşlarla ve kiremit kullanılarak yapılmış. Girişte görülen yüksek bölüm kalenin kulesidir.kale avlusu içinde günümüzde “Dilek Kuyusu” olarak bilinen ve niyet tutulup bozuk para atılan 5.30 metre çapındaki derin çukur aslında kalenin su ihtiyacını karşılayan sarnıçtır.

    Cuma Yanı
    Akçakoca ilçemizin 3 km güneybatısında arabacı köyü yolu üzerinde gök tepe köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır Selçuklulardan kalma tarihi bir hamam kalıntısı ile camimiz mevcuttur. Asırlık çınar ağaçları yanı sıra evliya Ahmet dede türbeside bulunmaktadır berrak akan derenini kenarında doğayla kucaklaşmış bu mesire alanımızda piknik yapmak insana ayrı bir zevk verir.

    Kum Pınar Mevkii ve Akyaka Köyü
    Karadeniz ereyli yolu üzerinde ilçe merkezin 7kilometre doğusundan başlayan ve sahil boyunca uzanan geniş plajlarıyla oldukça kalabalık bir ortam yaratmaktadır. Kamp yapmak isteyenler için geniş kamp alanları ve piknik alanları mevcuttur. Derede balık tutmak ormanlarda yürüyüş yapmak ve piknik yapmak için ideal bir yerdir.

    Fakıllı Mağarası
    İlçe merkezinin 8 km güneydoğusundaki fakıllı köyünde bulunmaktadır içerinde sarkıt ve dikitler mevcuttur bu mağaranın havasının astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.

    Kuru Göl Kanyon ve Şelalesi:
    Düzce iline 53 km, Akçakoca ilçesine 14 km uzaklıktadır.Yolları asfalt olup, oksijeni bol ormanları, asırlık kayın ağaçlarıyla süslenmektedir. Kurugöl köyüne çıkıldıktan sonra, Akçakoca, Karasu, Kocaali, ereğli ve alaplı gibi bölgeler ayağınızın altında kalmaktadır.mutlaka yazın, ilkbahar ve sonbaharda gezilmeli ve görülmelidir. turistlik bir yerdir .bu güzelliği kaçırmayın

    Melen Çayı Ve Pilajı
    Melen çayının Karadeniz’e döküldüğü yerin kıyısında kurulmuştur. Melen çayı Kocaeli ile düzce ilini birbirinden ayıran sınırdır. 13 km batısında bulunmaktadır sahil boyunca uzanan plajları kampingleri konaklama ve eğlence yerleri mevcuttur. Melen ağzının özelliği olan melen çayını ve doğayı tekneyle gezip görmek insanlarımıza ayrı bir zevk vermektedir.

    Sarı Yayla Şelalesi:
    Sarı yayla köyünde bulunan şelalemiz merkezden 10 kilometre uzaklıktadır. Berrak akan suyuyla yeşille adeta kucaklaşmıştır.

    Ekonomik Yapısı:
    Akçakoca’nın ekonomik yapısı % 90 fındıkçılığa dayanmaktadır. Türkiye’nin en kaliteli fındığı Akçakoca’da üretilmektedir. Nüfusa oranlarsak…

    Akçakoca’nın ekonomik yapısı % 90 fındıkçılığa dayanmaktadır. Türkiye’nin en kaliteli fındığı Akçakoca’da üretilmektedir. Nüfusa oranlarsak Karadeniz bölgesinde en fazla fındıkta Akçakoca’da üretilmektedir. Önceleri fındığın getirisi ailelere yeterli iken zamanla ailelerin bölünmesi fındık bahçelerinin parçalanması, fındıktan elde edilen gelir yetersiz olmaya başlamıştır. Akçakoca turizmini gelişmesini engelleyen bir sebepte fındıkçılık olmuştur.Zamanla azalan fındık girdileri halkımızı çeşitli arayışlara itmiştir. Bunların başında da turizm gelmektedir, yine Akçakoca’da ekonomik girdi olarak besi tavukçuluğun yeri büyüktür.

    43 köyümüzde toplam 300′ye yakın kümes mevcuttur.Akçakoca’da hayvancılık fazla gelişmemiştir. Ailelerin kendilerine yetecek kadar büyük baş hayvan besledikleri görülmektedir. Bunun sebebi de yörenin ova ve otlak bakımından zayıf olmasıdır.Akçakoca’da meyve ve sebzenin hemen hemen her türlü yetişmektedir.Köylerimizde yetiştirilen taze sebzeler halkımızın ve misafirlerimizin hizmetine sunulmaktadır.

    Akçakoca’da üretilen kestane balı dünyanın sayılı balları arasındadır.Alıcısı çok olduğundan kısa sürede tükenmektedir. Yine ilçemizde yetişen dağ çileğinden yapılan reçelin tadı ve kokusu bir başkadır. İçemiz’de yetiştirilen elma, armut, erik, kiraz gibi meyveler tamamen naturaldir.

    Pazar’da satılan bu meyveler halkımıza ekonomik girdi sağlamaktadır. Akçakoca ekonomisinde nakliye ve balıkçılığın katkısı da fazladır.İlçe’de her zaman taze balık bulmak mümkündür. Palamut ve hamsi zamanı bol miktarda tutulan balıklar çevre il ve ilçelerde sevk edilmektedir. Akçakoca ekonomisini canlandırmak işsizliği azaltmak için planlı, programlı bir şekilde doğayı yok etmeden turizm yatırımlarını arttırmak, fındığımızdan daha fazla gelir elde edebilmek için, fındığımızı işleyecek entegre tesislerinin biran önce kurulması gerekmektedir.

    İlçemiz’de irili ufaklı birçok sanayi kuruluşu mevcuttur. Bunların bağında boruculuk sanayi gelmektedir. İlçemiz’de üretilen borular yurt dışına da ihraç edilerek ilçemize ve ülkemize ekonomik girdi sağlamaktadır.


    Alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş