Ayşe Kulin - Bir Gün

'E-Kitap' forumunda Tuana tarafından 17 Nis 2010 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. Tuana

Tuana <b>p!yaN!sSt</b>

Ayşe KULİN-Bİr GÜn

Everest’den çıkan roman 202 sayfa. Ben arkadaşımdan ödünç aldım. İnternetteki bir kitap sitesindeki %35 inidirimli fiyatı ise 6.5 YTL.

Türk- Kürt halkları arasındaki çatışmalar, Kürt’lerin yoğun yaşadığı bölgelerde halkın silahlanan Kürt örgütleri ve devlet-asker arasında kalması Kürt ve Türk halklarının birbirine karşı önyargıları akıcı bir üslupla anlatılıyor. Anlatım her iki halktan iki kadın kahramanın birkaç saatlik görüşmeleri üzerinden gerçekleşiyor. Zelha Bora ve Nevra Tuna. Nevra Tuna kentli insanın sıkıntılarını, yalnızlıklarını yaşayan çocukluğunu babasının görevi nedeni ile Doğu’da geçirmiş bir gazeteci. Zelha Bora ise bir aşiret içinde büyümüş, çocukluğunda Nevra ve ailesi ile yakınlaşmaları sonrasında etrafındakilerden farklı bir yaşam anlayışına, gücüne sahip, sonradan halkının haklarını savunmak için politikaya atılan ve tutuklanan güçlü bir karakter. Zelha’nın yaşam akışının bazı bölümleri Leyla Zana’nınkine benziyor.

Çok derine dalmadan bana göre romanın en belli başlı özelliklerini söyleyeyim. Kürt sorununu, tek tek bireyleri de nasıl etkilediğini anlatması açısından oldukça etkileyici olmuş. Bireylerin dramı çoğu zaman gözlerin dolmasına neden oluyor. Nevra Tuna karakterinin ise yanlı ve yüzeysel, derinliğine inilememiş bir karakter olarak algıladım. Böyle hissettim. Bu da beni zaman zaman rahatsız etti. Birde romanın sona dair keskin başka bir hissedişim oldu. Bu da iki karakterin saatlerce tartışmasından sonra birdenbire sorunun çözümünün Doğu’daki kızların eğitiminde bulunması idi. Anlatım daha kuvvetli olsa veya daha önce buraya yapılan göndermeler daha belirgin olsa bu kadar hayalkırıklığı hissetmezdim sanırım.

Sonuçta okumaya değer. Zamanı olan da olmayan okumaya çalışsın derim. Karmaşık olmayan bir dille, bilgi yüklemeden mesele hakkında bir görüş sağlıyor. Bunu sıkmadan yapıyor.

Kimler okusa hoşuna gider:
    Ayşe Kulin sevenler,
    Kadın hikayelerini sevenler,
    Kürt-Türk meselesi hakkında okumak isteyip mevcut kitaplardaki aşırı yanlılık veya detaydan sıkılanlar .

Akşam 1,5 saat, sabah 2 saat ayırarak 3,5 saatte bitirdim sıkılmadan. Yavaş okumayı da gerektirmiyor bence.

İNDİR

Gizli içerik:
    Bu alandanki gizlenmiş içeriği görmek için konuya yanıt vermelisiniz.

2. bluewish

bluewish New Member

tskrler

3. kartal

kartal New Member

teşekkürler

4. as1966

as1966 New Member

maalesef hotfile den telif hakları nedeni ile silinmiş

5. kamelya84

kamelya84 New Member

thanks

6. yuceltr

yuceltr New Member

dosyanın silindiği uyarısı var. Linke bakabilirmisiniz.

7. eXtreme

eXtreme ¤ <b>Asi</b> ¤

8. Aishajadoo

Aishajadoo New Member

Teşekkürler

9. cerasil

cerasil New Member

thanx

10. l0ly

l0ly New Member

teşekkürler.

11. eses*