Çarpana, Asya göçebeleri arasında ve Anadoluda kullanılan dokuma tezgahları*nın en basit türü ve bu tezgahlarda dokunan dokumalara verilen genel ad. Çarpanada kolan, kemer, kuşak, eğer süsleri ve ip çeşitleri gibi eni dar, boyu uzun dokumalar dokunur, örme ve dokuma tek*niği bir arada kullanılır. Çarpana toprağa çakılı kazıklardan yararlanarak yere paralel olarak kurulur. Çarpananın bir ucunu yer kazığına bağlayan dokumacı, çözgü ipleri*nin ucunu beline ya da sabit bir yere bağlayarak birbirine paralel ve gergin duran bir dokuma alanı elde eder. işlenecek nakışın türüne göre hazırlanan renkli iplik*ler, el büyüklüğünde, dikdörtgen biçiminde dört delikli levhalardan geçirilir. Sayılan 4-6 arasında olan deve derisi ya da tahtadan yapılmış bu levhalar, başka tezgahlarda görülmez. Renkli iplikler çözgü ipleri ara*sından geçirilerek nakışlar oluşturulur. Do*kuma işlemi ilerledikçe nakışlar zaman za*man sıkıştırılır.
:gül:Yorumumu söyledim ama buradan da söyleyeyim bence güzel bir uğraş eline sağlık çok güzel oluyor bence
bunu yaparken hep bu parçayı söylüyorum nedense ))) [ame=http://www.youtube.com/watch?v=0KCcZGqW9qA]Ankaralı Namık - Dokumacı Kızlar Yalelli (AFİLLİ AŞK) http://www.iselemanbul.com - YouTube[/ame]
ayy plemmm böyle pencereye asılmış ipleri görünce ağ ördüğüm günlerim aklıma geldi çok güzel olcak bitincede koy resmini
Uçmuşum yahu, Çarpana plaka ile dokunma diye okudum, üstüne aklımdan yorumladım.. Yine ne uyduruk kanun yaptılar, adam kaza yaptı diye plakasına mı el koyacaklar aracının,... pöööf... Yok ya ben anneliği beceremiyorum, endişe boğazımda atıyor... Okuduğumu görmüyor gördüğümü başka anlama çekiyorum...
Plcimm eline sağlık, yeni uğraşın hayırlı olsun ,bize de tanıttığın için teşekkürler. En kısa zamanda bitmiş halini de görürüz inş. Edit Bermer bu konuyu da anneligine bağladığına göre gerçekten de fazlaca aklında kalmış, anne demek zaten endişe yumağı haline gelmek demek..hiç boşuna üzülüp de sıkıntıya düşme, evladına düşkün her annenin çocukları hastalanınca kolu kanadı düşüyor. Iyi bir annesin sen bunu sorgulama bile:gül: