kaneviçe Çarpı İşi Nasıl Yapılır?

'Hobiler' forumunda Pl1 tarafından 28 Kas 2012 tarihinde açılan konu

Konu Durumu:
Özür dileriz,Bu konu cevaplara kapatılmıştır.
  1. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    Çarpı işi veya bilinen diğer adıyla etamin işi, yapımı zor olmayan fakat oldukça vakit alan bir çalışma. Bu nedenle bol da sabır gerektiriyor. İşlemenin bitmiş halini görebilmek, günler hatta haftalar alabiliyor. Diyet listelerinde sık sık rastladığımız "kibrit kutusu büyüklüğünde" benzetmesi, saatlerce işlenen bölümü izah etmek için isabetli bir seçim. Bu durum, renk geçişlerinin fazla olduğu işlemeler için geçerli. Tek renkli işlemelerde durum çok daha basit.

    [​IMG]
    Çarpı işinde genellikle muline iplikler tercih ediliyor. Muline iplik 6 kattan oluşuyor. İşlemede kullanılacak kat sayısı, kullanılacak olan etaminin count değerine göre belirleniyor..

    Etamin count(ct) değeri nedir?
    Etaminin dokuma sıklığına count ya da kısa yazılışıyla ct. adı veriliyor, 6, 11, 14, 16, 18.. şeklinde numaralandırılıyor. Santimetre başına düşen ilmek sayısı olarak da düşünebiliriz. Dokuma sıklığı arttıkça count değeri yükseliyor, azaldıkça düşüyor.

    Örneğin, piyasada en sık rastlanan etamin çeşidi olan seccadelik etaminin count değeri 6. Seccadelik etamin seyrek dokunduğu için gözenekleri iridir. Fotoğrafta gördüğünüz işleme, halen devam etmekte olduğum bir işleme ve etaminin count değeri 14. Seccadelik etamine oranla daha sık dokunmuştur.

    Renk geçişleri fazla olan detaylı işlemeler için çoğunlukla 14 count etamin kullanıyorum. 14 ct. için muline ipliğin sadece iki katını kullanmak yeterli. Count değeri düşük olan etaminlere işleme yapmak için iplik kat sayısı arttırılmalıdır.

    Çarpı işi şemaları, yapılacak olan işlemenin tüm bilgilerini aktaran bir kılavuz niteliğinde oluyor ve işimizi kolaylaştırıyor. Açıklamalara, şu an işlemekte olduğum işlemenin şeması üzerinden devam edelim.

    [​IMG]

    Şemanın sol bölümünde, işlemede kullanılacak ipliklerle ilgili bilgilere yer verilmiş. Her iplik rengi için bir sembol, bir kod numarası ve iplik rengi açıklaması yazılmış. İlk sıradaki renk "light pink", DMC iplik kodu 151 ve pembe kare içerinde daireden oluşan bir sembolü var.

    Sağ bölümde ise her bir kare bir sembol içeriyor. Sembollerin hangi renk ipliğe karşılık geldiğini sol bölüme bakarak tespit ediyoruz.

    Diyelim ki bu şemaya göre iplikler ve etamin alındı sıra işlemeye geldi. Tüm şemalarda, işlemenin bitmiş halinin ölçüsü mutlaka yazılıdır. Kenarlarından fazlalık bırakarak kesilen etaminin ipliklerinin atmaması için kenarlarını sürfile yapabilirsiniz veya benim gibi yapıp bu aşamayı direk atlayabilirsiniz.


    Anlatım alıntıdır....
     
  2. Pl1

    Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

    Kaneviçe işlemeye başlarken bilmeniz gereken önemli noktalar:

    • Kanaviçe işlemeye başlarken iplikleri sayılabilecek kumaşı seçmelisiniz. (Etamin ya da sayılabilir keten gibi).
    • Kaneviçe işleme iğnesinin ucu küt olmalı, özel olarak Kaneviçe işleme iğnesi kullanmalısınız.
    • İşleyeceğiniz desenin karelerine göre kumaş üzerinde yerini sayarak tesbit edin.
    • Kanaviçe için muline ipliği tercih etmenizde fayda var, desenin büyüklüğüne göre İpliğin katlarını ayırarak üç ya da dört kat olarak işleyin.
    • İşlemeye başlarken düğüm atmayın. 2-3 cm. iplik uzantısını bırakın. Daha sonra ipliği altta araya alın.
    • Görünümünün güzel olması için hep aynı yönde işleyin.
    • İşlemenin tersinde ipliklerin aynı sırada olmasına dikkat edin.
    • Kaneviçe işlerken ipliklerin bükülmemesi için iğneye çok uzun iplik geçirmeyin. İpliği çok çekerek sıkı işlemeyin.
    • Sayılamayan kumaşın üzerine işlerken kaneviçe bezi kullanın. Desen büyüklüğündeki kestiğiniz bezi kumaşa teyelleyin. Gözlerini sayarak işleyin. Daha sonra işleme bitince kanaviçe bezinin en ve boy ipliklerini tek tek çekerek çıkartın, böylece kaneviçe bezi temizlenerek işleme ortaya çıkacaktır.
    • Küçük desenleri işlerken kasnak kullanırsanız kareleri daha net görüp işlemeniz kolaylaşacaktır.
    • İşlediğiniz kaneviçeyi tersten ütüleyin.
     
Konu Durumu:
Özür dileriz,Bu konu cevaplara kapatılmıştır.

Bu Sayfayı Paylaş