Çin Tuzu - MSG - E-621 Çin Tuzu - MSG - E-621 Çin tuzu nedir? Monosodyum glutamat veya kısa adıyla MSG, glutamik asidin tuzudur. Uzakdoğu mutfağında yaygın olarak kullanıldığı için Çin tuzu adıyla da bilinir. Glutamik asit proteinlerin temel maddelerinden olan 20 amino asitten biridir ama insan vücudunda da üretildiği için dışarıdan alınması şart değildir. Başta istiridye, midye olmak üzere deniz kabukluları, rokfor ve parmesan peyniri, domates, soya sosu, ceviz, brokoli, patates, mantar ve bazı yosunlarda da tabii olarak belli miktarlarda bulunur. Son senelerde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok yiyeceğe lezzet verme amacıyla katılmaktadır. MSG, gıda katkısı olarak E-621 adıyla bilinir. MSG, gıdaların orijinal tadını artırarak onları daha lezzetli hâle getirdiği gibi onlara umami ismi verilen bir tat da verir. Umami tatlı, ekşi, tuzlu, acı ile beraber 5 temel tattan biridir. Glutamik asidin umami tadı fazla değildir ama glutamik asidin glutamat olarak bilinen tuzları (mesela Monosodyum glutamat veya monopotasyum glutamat gibi) kolayca iyonize olurlar ve tipik umami tadını verirler. İnsan dilinde glutamat için reseptörler vardır. MSG, başta salam, sosis, hamburger, hazır çorbalar, cips, kraker, et suyu tabletleri, köfte harçları, salata sosları olmak üzere pek çok hazır gıdada bulunur. Bu katkı maddeli yiyecekleri tüketenler bunları daha çok yemek isterler ve bu hazır gıdalar zaten yüksek kalorili olduklarından ciddi beslenme bozuklukları ortaya çıkar. Zararları Bir taraftan bunların kalorilerinin fazla olması, diğer taraftan bunları yiyenlerin sebze-meyve, balık gibi gıdalardan uzaklaşmaları birçok sağlık problemine de davetiye çıkarır. MSG yani Çin tuzunun fazla miktarda tüketilmesinin birçok hastalığa sebep olduğu hem hayvan deneylerinde hem de insanlar üzerinde yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. MSG nin bu etkileri nöro-toksik olması, oksidatif stresi artırması, enflamasyonu artırması ile oluşmaktadır. Beyine toksik etkileri (nöro-toksisite) : Epilepsi, Alzheimer, Parkinson, öğrenme güçlüğü, baş ağrısı. Karaciğer için toksik (serbest oksijen radikalleri, karaciğer yağlanması) Obezite ve diyabet (glikoz tolerans bozukluğu, ensülin direnci, leptin direnci, pankreas hasarı) Ani ritim bozuklukları, kalp krizi (yemekten sonra aniden ölenlerde önemli olabilir) Astım ve alerjiler Retina harabiyeti ve körlük Çin Restoranı Sendromu: MSG ye duyarlı olan kişilerde görülen bir tablodur. İlk kez Çin lokantasında yemek yiyenlerde tanımlandığı için bu isim verilmiştir. MSG alındıktan 15-20 dakika sonra baş ağrısı, boynun arka tarafında, ön kolda ve göğüste yanma hissi, kol ve bacaklarda, yüzde veya başta sızlama ve karıncalanma, göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma hissi, çarpıntı, bulantı, ishal, terleme gibi şikâyetler görülür ve 2-3 saat kadar sürer. Hamilelerin alması durumunda doğrudan cenine de geçtiği belirtilen MSG, hazır köfte harçları, et suyu tabletleri, hazır çorba, dondurma, renkli yoğurt ve cipslerde bulunuyor. MSG'nin en önemli özelliği; beyine "lezzetli" komutu vermesi. Lezzetsiz ürünlerin de bu madde nedeniyle "lezzetli gibi algılandığı ve bağımlılık yarattığı" iddia ediliyor. Uzmanlar MSG'nin merkezi sinir sistemini tahrip ettiği uyarısında bulunuyor. Lütfen çocuklarımızı ve kendimizi bu maddenin bulunduğu gıdalardan (!) koruyalım. MSG Hakkında
Bugün tenefüste öğrencilerin elinde görünce hemen netten buldum ve onlarla da paylaştım ben anlatınca onlara hava civa geliyordu ama akıllı tahta da bu konunun anlatıldığı internet kaynaklarını görüp yazıyı okuduklarında bir daha yemeyeceğiz dediler, umarım yararlı olur
gerçekten böyle öğrencileriniz olduğu için şanslısınız...inşaallah dedikleri gibi yemezler ve sağlıklarını korumuş olurlar...ne diyeyim darısı benim öğrencilerimin başına...
küçük yerlerde çalışmanın zevki de burada bu yıl 3 sınıfta 66 öğrencim var ve hepsiyle ayrı ayrı ilgilenebiliyorum, ev ziyaretleri zorunlu burada ve çok yarar sağlıyor