Ekinezya - Ekinezyanın Faydaları

'Şifalı Bitkiler' forumunda sha. tarafından 14 Oca 2010 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    [​IMG]

    Ekinezya

    Ekinezya Amerika kıtası kaynaklı,kızılderililerin şifalı bitki olarak geleneksel ilaçlarında sıklıkla yer verdikleri ayçiçeğigiller familyasına ait bir bitkidir.
    Bilinen dokuz türü vardır.Amerika'da ilk kez 1800 lerin sonlarında bitkiyi yerlilerden öğrenen Alman asıllı Dr.H.C.F. Meyer tarafından ilaç üretiminde kullanılmıştır.





    Ekinezyanın içerdiği en önemli aktif madde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli rol oynayan bir kafeik asit türevi olan sikorik asittir.



    Ayrıca poliasetilenler,alkalimidler,polisakkaritler,flavo nidler,glikoproteinler ve yağ asitleri(oleik,serotik,linolik,palmatik asit)içerir.
    Ekinezya en yaygın bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için kullanılır.
    Soğuk algınlığına karşı direnci artırdığı tespit edilmiştir.Ancak soğuk algınlığı esnasında pek faydalı olmadığına dair çalışmalar yayınlanmıştır.
    Yani hastalığa yakalanma riskini azaltmakta,bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığa karşı korumaktadır,fakat soğuk algınlığı esnasında etkisinin fazla olmadığı düşünülmektedir.

    Solunum ve sindirim sistemine faydalıdır.İltihap kurutucu,anti mantar,anti kanser,antiviral,antiseptik etkiye sahiptir.

    Dolaşım,lenfatik ve solunum sistemleri için en etkili detoksif bitkilerden biri olduğu düşünülmektedir.


    Almanya'da 200 den fazla ilacın terkibinde bulunur.

    Yaralar,yanıklar,böcek ısırmalarında,yılan sokmalarında kullanılır.
     
  2. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    Ekinezya Ve Faydaları

    Ekinezya Bitkisi - ekinezyanın faydaları - ekinezya çayı nelere iyi gelir - domuz giribinden koruyan ekinezya- ekinezyanın yararları





    Ekinezya nedir ? Anavatanı Amerika olan ekinezya bitkisi yerlilerce yaraların tedavisi ve yılan sokması boğaz ağrıları gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.

    Ekinezya otu hakkında birçok inceleme yapılmıştır. Ekinezya ile ilgili yapılan araştırmalar özellikle bitkinin savunma sistemini kuvvetlendirici yönüne odaklanmıştır.

    Ekinezya Faydaları Nelerdir?

    -Akyuvarların üretimini ve aktivitesini destekler,

    -Hastalığa sebep olan mikro organizmaların insan vücudunda çoğalmasını zorlaştırır,

    -Alerjik reaksiyonları önler,

    -Üst solunum yolları enfeksiyonlarını tedavi eder,

    -Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı vücudun direnci artırır,

    -Gargara gibi kullanıldığı zaman ağız yaralarını iyileştirir,

    -Romatizma ve artrit rahatsızlıklarında uygulanan tedaviye destek verir.

    İnterferon üretimini destekleyerek vücudun savunma sistemini güçlendirir.

    Soğuk algınlığı, grip, herpes, sinüzit, saman nezlesi, solunum hastalıkları; anti iltihabi hastalıklarda çok faydalıdır.Yapılan araştırmalara göre ekinazya nezlenin 12 klinik septomunu azalttigi bulunmuştur. Nezlenin ilk işaretleri görüldüğünde alınmalıdır.Sik sik tekrarlayan yerleşik müzmin bronşit, Sinüzit de koruyucu olarak da kullanılabilir.Ayrica grip ve kulak enfeksiyonlarında da faydalı olduğu tespit edilmiştir.

    Grip için şifalı bitkiler : Özellikle enfeksiyon grip soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda kullanımıyla tanınmaktadır. Bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayanlar için ekinezya otu önemli bir doğal destektir.

    Grip ve soğuk algınlığını önleyici etkisi nedeniyle hastalık öncesinde kullanılabileceği gibi hastalığın ilk belirtilerinin ortaya çıkması durumunda da kullanılabilir. ABD’deki Connecticut Üniversitesi Eczacılık Fakültesince yürütülen bir çalışmada soğuk algınlığı ve nezleye yakalanma olasılığını(%58) önemli derecede düşürdüğü tespit edilmiştir. Öksürük ve baş ağrısı gibi durumları hafiflettiği de görülmüştür.

    İngiltere de yapılan bir araştırmada ise C vitaminiyle beraber alındığında soğuk algınlığı geçirme olasılığını %80lerin üzerinde azalttığı görülmüştür. Hastalığın zamanını da 1-1,5 gün azalttığı belirlenmiştir.

    Yapılan araştırmalarda ekinezyanın akyuvar sayısında artışa neden olduğu tespit edilmiştir.

    Kemoterapiden sonra vücut direncini yükseltmek için kullanılmaktadır.

    Patojenik organizmalarla sağlıklı dokular arasındaki doğal savunma hattını yıkan bir enziminin oluşumunu önleyici etkisi olduğu görülmüştür.

    Ekinezya bitkisi antiviral ve antibakteriyel etkilere sahiptir.

    Egzama sedef sivilce gibi deri rahatsızlıklarında faydalıdır.

    Yaraların iyileşme sürecini azaltır.

    Alerjik reaksiyonların meydana gelmesini engelleyici özelliği de tespit edilmiştir.

    Ekinezya ürünleri Echinaceae purpurea ve Echinacea angustifolia ‘dan üretilir.

    Echinaceae purpurea : Kök veya yapraklarından yararlanılır.
    Echinacea angustifolia : Köklerinden yararlanılır.

    Almanyada yapılan araştırmalarda Echinaceae purpurea’nın yapraklarından elde edilen ürünlerin kullanımı tavsiye edilmiştir (Echinaceae purpurea herba). Diğer türleri tedavi için önerilmemiştir.

    Alman sağlık bakanlığı tarafından yayınlanan çalışmada soğuk algınlığı, solunum yolları ve idrar yolları enfeksiyonları gibi rahatsızlıklarda ekinezya bitkisi önerilmiştir.

    Önerilen kullanım şekli : 2-3 hafta kullanıp ara verilmesi tavsiye edilmektedir. Bazı kaynaklarda da en fazla 8 hafta kullanılması önerilmektedir. Hiç ara verilmeden sürekli kullanımı tavsiye edilmemektedir. Günde 1 ila 3 kapsül alınır.

    Yine ekinezya çayı da 15 gün kullanıldıktan sonra ara verilmesi gerektiği belirtilmektedir.

    Oto-immün hastalığı olanlar kullanmamalıdır.

    Bağışıklık baskılayıcı ve anksiyete ilaçlarıyla bir arada alınmamalıdır. Genel olarak da herhangi sentetik bir ilaç kullanırken dr a danışmadan bitkisel ilaç alınmamalıdır. Bazı durumlarda etkileşime girme durumu sözkonusudur. Ekinezya da bazı ilaçlarla etkileşime girerek bazı insanlarda alerjik belirtilere neden olmaktadır.

    Kullanım Şekli

    Çay : 1 çay kaşığı bitki1 bardak soğuk suda kaynama noktasına kadar 30 dak. İçinde ısıtılır.

    Tavsiye edilen dozajlar

    Koruyucu amaçlı: Ekinezya çayından 3 kere her seferinde 1 - 4 ml olmak üzere günde toplam olarak 3 - 12 ml arası alınabilir.

    UYARI : Bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşırı dozajlar mide bulantısına yol açabilir. 6 haftadan fazla süre kullanmak tavsiye edilmemektedir. İki hafta ara vermek yeterli bir önlem olabilir. 2 yaşından küçük bebeklerde, tüberkülozlu hastalarda ve romatizmal arterit ve lupus gibi otoimmün hastalarında immün fonksiyonlarını uyardığı için kullanılmaması yerinde bir tedbir olacaktır.

    Hamilelerin kullanması önerilmemektedir.
     

Bu Sayfayı Paylaş