Gen Aktarım Yöntemleri

'Biyoloji' forumunda Uygu tarafından 28 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member



    Gen aktarımı bazı özel DNA dizilerinin istenilen hücreye aktarılması esasına dayanır. İki şekilde yapılabilir.

    1 – Dolaylı Gen Aktarımı: Dolaylı gen aktarımı yöntemi ile daha çok bitki hücrelerine gen aktarımı yapılmalıdır. Bu yöntemde Agrobacterium adlı bakteri aracılığıyla istenilen özellikteki gen istenilen hücreye aktarılmaktadır. Dikotil bitkiler de Agrobacterium tumefaciens kök boğazı uruna, Agrobacterium rhizogens ise saçak kök oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bakterilerin bu enfeksiyon oluşturma özelliklerinden yararlanılarak gen aktarımı yapılmaktadır.

    İstenilen özellikteki gen restiriksiyon enzimleri ile kesilir ve bakteri plazmidine aktarılır. İstenilen geni taşıyan bakteri de bitki hücresi ile enfekte edildiğinde gen bitkiye aktarılmış olur. Bu yöntemle hemen hemen her bitkiye gen aktarımı yapılabilmektedir.

    2 – Dolaysız Gen Aktarımı: Dolaysız gen aktarımı değişik şekillerde yapılabilmektedir.

    Elektroporasyon yöntemi: Hücreler kısa elektrik akımı etkisinde bırakılarak zarın kararlılığı kısa süreli bozulur ve hücre yüzeyinde oluşan yarıklardan DNA hücre içine aktarılır.

    Biyolostik: Yöntemin temeli, bir ateşleme mekanizmasından yararlanarak, yüksek derecede hızlandırılmış, mikrotaşıyıcı adı verilen 1-2 mm çapındaki altın yada tungsten parçacıklar aracılığıyla DNA’nın hedef dokulara aktarılmasıdır.

    Mikroenjeksiyon: Kılcal mikro pipetler yardımıyla ve mikroskop altında hücrenin istenilen bölmesine, istenilen miktarda DNA’nın enjekte edilmesidir.



    Alıntı

     

Bu Sayfayı Paylaş