Horon

'Güzel Sanatlar' forumunda Uygu tarafından 27 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Horon kelimesinin etimiyolojisi hakkında üzerinde uzlaşıya varılmış ortak bir kanaat bulunmamaktadır. Ansiklopedilerde hellence dans anlamına gelen "khoros" tan geldiği ifadesi yer alır.

    [​IMG]
    Bir başka teoride Trabzon'da hasatı yapılmış tarlalarda mısır saplarının kışın hayvanlara yem yapılmak için harmanlanmasıyla oluşan görüntüdür. Yan yana duran adamlar görüntüsü veren ve "horom" adı verilen bu mısır demetleri lazcası bardi'nin bu oyuna isim babası olduğu düşünülmektedir.

    [​IMG]
    HORONLAR ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUR:

    1. Düz horon bölümü: horon oynanmaya başlarken ağır tempoda oynanır. Bundan ötürü oyunun bu bölümüne ''ağır horon bölümü'' de denir. Oyun halkası saat ibresinin tersi yönünde döner. Söylenen türkülere ellerle tempo tutulur. müzik ne kadar yüksek tempolu çalınırsa oyuncular da o kadar kıvrak ve hareketli olurlar. Ritim arttıkça vücut dikleşir kollar yukarıya kalkar. gelen komutla ''yenlik yenlik'' ''alaşağı'' ya da ''ufak ufak'' diğer oyuncular da uyarılarak doğrudan sert bölüme geçildiği gibi yenlike bölüme de geçilir.


    2. Yenlik bölümü: kollar aşağıya iner dizler kırık ve bel kısmı dizlerin açısında öne doğru eğiktir. Kol çıkarmalar ve omuz sallamalar bu bölümde ön plandadır. Adımlar geriye yana ve öne basarak belli alan içinde gezinilir. Vücudun yapmış olduğu çalımlar yumuşak ve hafiftir. Oyunun ritmi düz horon bölümüne oranla biraz daha hızlıdır. komutçudan gelen ''alaşağa'' ''aloğlum'' ''kimola'' ''taktum'' ''yıkoğlum'' veya ''ıslık'' şeklinde gelen komutla sert bölüme geçilir.

    3. Sert bölümü: diğer bölümlere nazaran hareketler daha sert ve canlıdır. Omuz sallamalar daha seri ayaklar yere daha sert basar. Oyunun en gösterişli temposunun oldukça yüksek olduğu ve oyuncuların tüm yeteneklerini ortaya koyduğu bir bölümdür. Oyuna devam edilecekse tekrar düz horon bölümüne geçilir.


    Yörede Oynanan Horonlar

    1. Hemşin
    2. Alika
    3. Alican
    4. Rize
    5. Kaynakli Rize
    6. Papilat
    7. Kaçkar (Mimik)
    8. Polatın Rizesi
    9. Noktalı Ancer
    10.Kemer
    11.Çarişka
    12.Büyükdüz
    13.Langaliman
    14.Çinçiva Rizesi
    15.Sirtlinin Rizesi
    16.Çinçiva Vişne Horonu
    17.Ançanın Rizesi
    18.Eski Çano
    19.Yeni Çano
    20.Abdinin Rizesi
    21.Yalı
    22.Vijenin Saba Horonu
    23.Sabah Horonu
    24.Kız Horonu
    25.Bakoz
    26.Ortaköy
    27.İkiayak
    28.Seyidoğlu
    29.Tumas Horonu
    30.Palakçur Kız Horonu
    31.Elevit Horonu
    32.Kotina
    33.Ye Hala Horonu
    34.Dıkbıyık Horonu
    35.Ğant horonu
    36.Siğ Rize
    37.Sevduğum İki Gözüm
    38.Avci Ahmet Destani Hodoçor Horonu
    39.Abdi Horonu
    40.Memedina
    41.Amlakit
    42.Mahmutoğlu
    43.Samistal Kız Horonu
    44.Hevek Horonu


    *

    Alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş