John Berger - Buluştuğumuz Yer Burası

'E-Kitap' forumunda kitapcini tarafından 3 Eki 2011 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. kitapcini

kitapcini New Member

John Berger
    Buluştuğumuz Yer Burası

Özgün adı: Here is Where We Meet

Çeviri: Çevat Çapan, Gönül Çapan, Müge Gürsoy Sökmen
    Kapak Deseni: John Berger

Kitabın Baskıları:
    İlk Basım: Kasım 2006
    2. Basım: Şubat 2008

John Berger'dan, geçen yüzyıla, göçüp gidenlere, tüm zaaflarıyla sevilenlere, yaşanmışlıklarıyla şehirlere duru, ışıltılı bir ziyaret... Lizbon, Krakow, Madrid, Cenevre, Islington ve Küçük Polonya'da, artık hayatta olmayan yakınlarıyla, annesi, babası, eski sevgilileri, öğretmenleri, ustaları, akademiden arkadaşlarıyla buluşup halleşiyor Berger. Hayata ve edebiyata dair güzel ve değerli olan ne varsa bu metnin içinden akıyor usul usul: tenin mucizesi, doğanın ve tarihin nimetleri, kibirinden feragat etmiş bir sevgi, ahlakçı olmayan bir etik ve hayatın neşesi, burukluğu ve sihriyle beslenen bir siyaset...

İÇİNDEKİLER

1. Lizbon
    2. Cenevre
    3. Krakow
    4. Ölülerin Hatırladıkları Kadarıyla Bazı Meyveler
    5. Islington
    6. Le Pont d'Arc
    7. Madrid
    8. Szum ve Ching
    81/2

OKUMA PARÇASI

Lizbon’dan, sayfa 11-15

Lizbon'daki bir meydanın merkezinde Luzitanya (yani Portekiz) servisi denen bir ağaç var. Dalları göğe doğru değil de, dışa doğru, yatay olarak gelişecek şekilde yetiştirildiği için, çapı yirmi metre uzunluğunda, su geçirmez dev gibi bir şemsiye oluşturuyor. Yüz kişi kolayca sığınabilir bu şemsiyenin altına. Ağacın boğum boğum kütlesel gövdesinin çevresinde daire biçiminde düzenlenmiş metal çubuklar taşıyor dalları; ağaç en az iki yüz yaşında. Ağacın yanında da üzerine geçenlerin okuması için bir şiir yazılmış, resmi bir ilan tahtası var.
    Durup çözmeye çalıştım şiirin bir-iki dizesini:

... Ben senin çapanın sapıyım, evinin kapısıyım, beşiğinin de, tabutunun da tahtasıyım...

Meydanın başka bir yerinde tavuklar bakımsız otların arasındaki solucanları gagalıyorlardı. Masaların başına oturmuş adamlar da sueca oynuyorlar, ... Devamını okumak için bkz.

ELEŞTİRİLER GÖRÜŞLER

Abidin Parıltı, “Ve ‘kente’ Berger gelir”, Radikal Kitap Eki, 8 Aralık 2006

Geçmiş çağırır. Gidilen, varılan yer neresi olursa olsun hatıralar bazen bir pranga bazen de bir gül demeti kıvamında kişiyi tutsak eder. Yetmişine gelinse bile çocukluğun ilk yıllarının etkisiyle bir şeylere dokunulur. Neredeyse hep o zamanlar anlamlandırılmaya çalışılır. Yani hayallerin ve hayal kırıklıklarının başkentleri, dokunulan, dokunulamayan, dokunulduğunda kaybedilen, hep orada, kişinin yanında olacak duygusuyla davrandığı ama birden bire göçüp giden insanlar ve hep o eski tatlar... Gelir gelir de kişinin yakasını bırakmaz. John Berger de son derece sakin ama bilgece yazdığı Buluştuğumuz Yer Burası kitabında geçmişe, o güzel insanlara, ömrünü ... Devamını okumak için bkz.

Anıl Gökoğlu, “Yazarların Kentleri / Berger’ın Kentleri”, Remzi Kitap Gazetesi, Sayı13, Şubat 2007

"Sokaklar hep kendini dolanır.
    Yolculuk yollarda kalır."
    Erol Hızarcı, Toprakaltı Sarayları

Yazarların mekânlarla özel bir ilişkisi olduğuna inanırım. Yazar kimi kez, mekânını da kendisi kurgulamayı seçer. Bu mekânlar, en az yaşadığınız kent kadar gerçek, değişken, devingen, içinde yaşanabilir, yolculuk edilebilir ve tarif edilebilirdir. Italo Calvino Görünmez Kentler’de İsidora’dan Zoe’ye onlarca kent düşler. "Görünmez Kentler", kendi deyimiyle, ... Devamını okumak için bkz.

Turgay Fişekçi, “Yolunu kaybetmek istemeyenler için”, Sabah Kitap Eki, 24 Ocak 2007

John Berger, ülkemiz okurlarının sevdiği yazarlardan. Deneme, inceleme, roman, öykü... Farklı türlerde, her yazdığı ilgiyle karşılanıyor. Geçmiş yıllarda ülkemize sık sık gelmesi, yazarlarımızla dostluklar kurması, kitaplarında Türkiye'den, insanlarından, sanatçılarından söz etmesi bu ilginin kaynakları arasında olsa da temel neden farklı: John Berger, okurlara alışılmadık bakışlar, yaklaşımlar sunarken insanoğlunu, çağın, çağların temel sorunlarıyla yüz yüze getiriyor. Yazdığı her şeyde insanlığın yazgısını, mücadelesini, dünyayı anlama ve değiştirme çabasını temele yerleştiriyor. Bunu yaparken her insanın biricik, benzersiz olduğunu, her birinin ayrı bir dünyası, hikâyesi olduğunu da ... Devamını okumak için bkz.

Gizli içerik:
    Bu alandanki gizlenmiş içeriği görmek için konuya yanıt vermelisiniz.

SABAR bunu beğendi.
  2. YıldızlıAtlas

YıldızlıAtlas <b>Sözlük Kurdu</b>

Uzun bir tanıtım fakat okudukça kitabı daha fazla merak ettim. Berger sevenler için kaçırılmaması gereken bir okuma olacak. Paylaşım için teşekkürler kitapcini.

3. saifa

saifa Well-Known Member

teşekkürler

4. htckyc01

htckyc01 Well-Known Member

teşekkürler

5. yesis

yesis New Member

Emeğinize teşekkürler

6. clondike

clondike Well-Known Member

Berger'i severim. İlk okuduğum kitabı "Görme Biçimleri'nde" hayran olmuştum kendilerine. Ellerinize sağlık... :gül::Frnds:

7. rüzgar

rüzgar Well-Known Member

çok teşekkürler

8. birdie

birdie Well-Known Member

Sanırım hiç okumadığım bir yazar. Ama tanıtımı okuyunca gecikmeden bakmalıyım diye düşündüm. Kitapla ve yazarıyla buluşmayı sağladığınız için çok teşekkür ediyorum. Yine bd dışına çıkıp farklı bir nefes çekeceğiz sayenizde. Hani hergün almamız gereken farklı vitaminler vardır ya, sizin gibi arkadaşlar tek yönlü beslenmemizi önlüyorlar :) Çok sağolun.

9. nila

nila New Member

teşekkürler

10. Pl1

Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

paylaşım için teşekkürler ...

11. metoroman

metoroman Member

teşekkürler

12. nirse

nirse Well-Known Member

Eline sağlık

13. asiz

asiz New Member

Teşekkürler.

14. anonim

anonim E-kitap Müdavim

Yazari daha cok sanat tarihcisi olarak taniyorum. Özellikle Picasso ile ilgili calismasi cok güzeldir.. Bu tür kitaplarini okumamistim..Tesekkürler..

15. Elifsu

Elifsu New Member

teşekkür ederim

16. olympia

olympia New Member

teşekkürler

17. m.cigirdik

m.cigirdik New Member

teşekkürler

18. lagaluga

lagaluga New Member

Teşekkürler...