Kapadokya-Peri Bacaları/Nevşehir

'İç Anadolu Bölgesi' forumunda Uygu tarafından 3 Eki 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Türkiye’nin en önemli turizm merkezleri arasında yer alan Nevşehir’de, tüf kayaların aşınmasıyla ortaya çıkan peribacaları, turistleri büyüleyici bir güzelliğe davet ediyor.

    Göreme Açıkhava Müzesi, Zelve Örenyeri, Paşabağları, Uçhisar Kalesi, Kaymaklı ve Derinkuyu yeraltı şehirleri en çok ziyaret edilen turistik ve tarihi yerler arasında bulunuyor.

    Avanos İlçesi’nde bulunan çanak ve seramik atölyeleri de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

    Sabah erken saatlerde düzenlenen balon turlarına katılanlar, güneşin doğuşuyla birlikte Kapadokya Bölgesi’nin doyumsuz güzelliğini havadan izlemenin tadını alabiliyorlar. Bölgede bulunan çok sayıdaki kayadan oyma tarihi kilisede özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

    Nar Beldesi’ndeki Ilıca Parkı, Damsa Barajı, Kızılırmak kıyıları ve Gülşehir ilçesindeki parklar da halkın en çok gittiği mesire yerleri arasında bulunuyor.
    Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi’nde bulunan Hacı Bektaş Türbesi ve müzesini görmeye gelen ziyaretçiler, “suyu kutsal sayılan” Aslanlı Çeşme’ye uğramayı ihmal etmiyor.

    Vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla ‘Peribacası’ adı verilen ilginç oluşumlar ortaya çıkmıştır. Sel sularının dik yamaçlarda kendine yol bulması, sert kayaların çatlamasına ve kopmasına neden olmuştur. Alt kısımlarda bulunan ve daha kolay aşınan malzemenin derin bir şekilde oyulması ile yamaç gerilemiş, böylece üst kısımlarda yer alan şapka ile aşınmadan korunan konik biçimli gövdeler ortaya çıkmıştır. Daha çok Ürgüp civarında bulunan şapkalı peribacaları konik gövdeli olup, tepe kısımlarında bir kaya bloku bulunmaktadır. Gövde tüf, tüffit ve volkan külünden oluşmuş kayaçtan; şapka kısmı ise lahar ve ignimbirit gibi sert kayaçlardan oluşmaktadır. Yani şapkayı oluşturan kaya türü, gövdeyi oluşturan kaya topluluğuna oranla daha dayanıklıdır. Bu peribacasının oluşumu için ilk koşuldur. Şapkadaki kayanın direncine bağlı olarak, peribacaları uzun veya kısa ömürlü olmaktadır.

    Kapadokya Bölgesi’nde erozyunun oluşturduğu peribacası tipleri; şapkalı, konili, mantar biçimli, sütunlu ve sivri kayalardır.

    Peribacaları en yoğun şekilde Ürgüp-Uçhisar-Avanos üçgeni arasında kalan vadilerde, Ürgüp-Şahinefendi arasındaki bölgede Nevşehir Çat kasabası civarında, Kayseri Soğanlı vadisinde ve Aksaray Selime köyü civarında bulunmaktadır.

    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]

    [​IMG]


    [​IMG]


    [​IMG]
    Alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş