Kuver Nedir?

'Yemek Tarifleri' forumunda Emma tarafından 24 Ara 2012 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. Emma

    Emma New Member

    Kuver Nedir?

    [​IMG]

    Düzgün bir Masa Düzeni, Bugün yoğun bir toplumda ,kayıp ve unutulmuş
    bir sanat gibi görünüyor. Güzel bir Masa Düzeni ile Müşterilerinize ya
    da evinizdeki ziyaretçilere harika bir ilk izlenim yapabilirsiniz. Her yemek
    için farklı tip düzenleme ve biraz değiştirilmiş bir düzen gerektirir. İş ortakları
    ile resmi bir akşam yemeği, verandada rahat bir kahvaltı, gibi farklı
    durumları içeren yemeklerde her durum için çok farklı bir sofra takımı, yemek
    ve cam takımlar gerekecektir.

    Güzel bir masa düzeni, konuklarınızı etkileyecektir. Masa düzeni aynı
    zamanda oda,Yemek menüsü ve dekorasyonuyla uyumlu olmalıdır.
    Bazen düzgün bir şekilde yerleştirilmiş ve düzenlenmiş bir tablo, o
    ortamı, alanında en iyi ve en otantik yemek yerlerinden biri olarak
    ünlenmesine yardımcı olabilir.

    Kuver kelimesi binlerce yıl önce ortaya çıkmış bir kelimedir. Yemek bıçağı,
    Tunç Devri’nde ismi bilinmeyen bir kişi tarafından icat edildi. Çatalın icadı
    ile devrin asilzadeleri artık yemek yemek için uzun kola ihtiyaç
    kalmadığını beyan ederek daima kuver kullanarak yemek yemeye
    başladılar. Zamanın meşhur firmaları altın ve gümüş çatal, kaşık, bıçak
    çeşitleri yapmakla, zamanın meşhur asilzadeleri de en iyi sofra takımlarına
    sahip olmak için birbirleriyle yarış ettiler. Bu durum her gün biraz daha
    tekamül ederek ve sadeleşerek günümüze kadar geldi. Tekâmül süresi
    devam etmektedir.

    Restoran servise hazırlanırken (restoranda mise en place, mizeen
    plas yapılırken) önce genel temizlik yapılır. Restoran süpürülür, silinir,toz
    alınır, ardından masa ve sandalyeler uygun şekilde yerlerine yerleştirilir.
    Bir taraftan da ofislerde servis malzemeleri yıkanıp silinir ve servantlara,
    raflara yerleştirilir. Diğer taraftan da misafir masasında yemek için bir
    takım hazırlıklar yapılır. Yemeğin zamanına ve cinsine göre bazı servis
    araçları masalara yerleştirilir. Bunlar misafirin ya mutlaka kullanacağı ya
    da kullanma ihtimali fazla olan malzemelerdir. Mesela; masa örtüsü,
    peçete, kahvaltıda fincan, misafirlerin mutlaka kullanacağı araçlardır.
    Çatal, bıçak, kaşık, menaj gibi takımlar da büyük bir ihtimalle
    kullanacağı takımlardır. Her misafir peçeteyi mutlaka kullanacaktır. Oysa
    çorba içmeyen bir misafir çorba kaşığını, balık isteyen bir misafir ise
    yemek, çatal ve bıçağını kullanmayacaktır. Yemeğin tuzu ve biberini
    normal bulan bir misafir de tuz ve bibere gerek duymaz.

    Yukarıda bahsedilen servis araçlarının servis saatinden önce
    hazırlanması servisi çabuk ve kolay hale getirir. Bu yüzden her
    restoranda servisten önce misafir masalarında hazırlık yapılır. Yani
    misafirin kullanacağı veya kullanma ihtimali olan takımlar masalara
    yerleştirilir. İşte yemek yenecek masaya, yemekte kullanılacak
    malzemelerin dizilmiş şekline “kuver” adı verilir.

    Bu tanımlamaya göre kuver şunlardan meydana gelir :

    (I) Moltan ve masa örtüsü,

    (II) Peçete,

    (III) Çeşitli Tabaklar,

    (IV) Çatal, kaşık, bıçak gibi takımlar

    (V) Çeşitli bardaklar,

    VI) Menaj.

    Restoranlarda masada görmeye alıştığımız kül tablası, çiçek, şamdan
    gibi malzemelerin kuver kapsamında olmadığı anlaşılmaktadır. Çünkü
    bu malzemeler misafirin yemek yemesi için gerekli olan malzemeler değil,
    masayı güzel göstermek için kullanılan malzemelerdir. Kül tablası ise
    genellikle yemekten sonra kullanılacak bir malzemedir. Gerektiği zaman
    masaya konabilir.

    Kül tablası konusunda ana kural böyle olmakla beraber günümüzde kül
    tablası da kuver hazırlanırken masaya konmaktadır. Kül tablası yemek için
    şart değildir ama, misafirlerin sigara yaktıkları anda kül tablası getirme
    imkanı olmayabilir. Garson bir masaya servis yaparken veya sipariş
    alırken başka bir masadaki misafirler yemeklerini bitirip sigara yakabilirler.
    Bu durumda kül tablasının eksikliği hissedilecektir. Garsonun işini bırakıp
    kül tablası aramaya gitmesi de bahis konusu olamayacağına göre, kül
    tablasını kuver hazırlanırken masaya koymak gerekmektedir.
     

Bu Sayfayı Paylaş