Lidya Sanatı

'Güzel Sanatlar' forumunda Uygu tarafından 28 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member



    Anadolu'nun batısında, Gediz ve Küçük Menderes vadilerini içine alan bölge üzerinde kurulmuştur (M.Ö. 680). Bu uygarlığın en önemli olaylarından biri, parayı bulmuş olmalarıdır. Elektron denilen altın-gümüş karışımı bir maddeden yapılı ilk Lidya sikkelerinin görüntüsü baklaya benzemektedir.Lidyalıları devrin en zengin devleti yapan sebepler şunlardır: Ülke arazi*sinin verimli olması, bölgedeki akar sulardan Sartçay yataklarında altımn bol olması ve başkent Sardes'in (bu günkü Salihli) doğu-batı ticaret yolunun (Kral Yolu) üstünde bulunmasıdır.MÖ. 547 yılında Pers egemenliğine giren Lidyalılarda Ana Tanrıça (Kybele)'ya inancın sürdüğü, son zamanlarında Yunan tanrılarının da benim*sendiği görülmektedir.

    Mimari: Yapıların temelleri taş, döşe-mesi ise sıkıştırılmış sert kilden yapılıdır. Bir veya iki odalı evler bitişik düzendedir. Duvarlar kerpiçtir.Başkent Sardes'de yapılan kazılarda özenle yapılmış taş ve mermer yapı*lara rastlanmıştır. Diğer bölgelerde halkın taş duvarlı, ahşap damlı ve birço*ğu sazdan yapılmış evlerde oturduğu sanılmaktadır Lidyalılar, ölülerini Frigler gibi tümülüslere gömmüşler*dir. Ancak Lidya tümülüslerinde taştan yapılı ayrı bir mezar odası ve buraya ulaşı*lan yollar yapılmıştır. Bunlar*da oldukça zengin ölü hedi*yeleri bulunmuştur. Sahipleri kral ya da soylulardır. Orta ve aşağı tabakadan sayılan in*sanlar ise kayalara oyulmuş mezar odalarına gömülmüş*lerdir.

    Küçük El Sanatları: Lidya uygarlığında gelişmiş bir heykel sanatı vardır.

    Çe*şitli Lidya tümülüslerinde ele geçen mermer heykellerde Doğu ve Batı etkilerinin kay*naşıp, sonuçta Lidyalılara has bir niteliğin ortaya çıktığı görülür. Batı Anadolu'da, yuvarlak motiflerin, yerlerini köşelilere bıraktığı "Geometrik Dönem" başlar (M.Ö. 950-600). Bu dönemi ise seramikte Doğu stili (Oryantalizan) ile siyah ve kırmızı figür tek*niklerinin kullanıldığı dönem izler (M.Ö. 600-480). Her iki dönem arasında hüküm süren Lidyalılar, diğer Batı Anadolu uygarlıkları (Karya, Likya) gibi. Klâsik dönemin alt yapışım oluşturan eserler üretmişlerdir.

    Üzerlerinde arslan, geyik, keçi ve kuş gibi hayvanların tasvir edildiği, yüksek bir konik ayağa sahip vazoların Lidyalıların buluşu olduğu sanıl*maktadır Döneme ait buluntular arsında fil dişi ve altından yapılma heykeller, al*tından takı, rozet ve düğmeler önemli bir yer tutar. Sardes'te bulunan mermer tapınak modeli, çeşitli kabartmalarla süslü ve o dönem heykel sanatının ilginç örneklerindendir.

    Alıntı


     

Bu Sayfayı Paylaş