Logaritmanın Tarihsel Gelişimi

'Matematik' forumunda Uygu tarafından 23 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Üslü olarak verilen bazı ifadelerin gerçek değerlerini doğrudan doğruya bulmak matematik yönünden yapılması zor bir işlemdir. Kaynaklar bu tür birtakım hesaplamaları kolaylıkla yapılmasını sağlayanlogaritmayı ilk kullananı John Napier (1550 - 1617) olduğunu göstermekte.

    John Napier tarafından bu konuda "Minifici Logaritmorum Canonis Descripto" (bir logaritma cetveli tanımı ve iki ayrı trigonometri ile bütün matematik hesaplarında kolay ve çabuk kullanılmasına genel açıklaması) adlı zamanın bilim dili olan Latince olarak kaleme alınmış eser ilk kez 1614 yılında Edinburg şehrinde yayınlandı. Böylece logaritma adını da John Napier koymuştur.

    Bir logaritma çizelgesinin hazırlanmasında taban olarak 1 den büyük sayı seçilebilir. Napier çizelgesini (e) tabanına göre hazırlamıştır. Fakat çizelgeyi tamamladıktan sonra (e) sayısını almakla zor bir sistem ortaya koyduğunu uygulaması sırasında farkına vardı. Daha sonraki yıllarda 10 tabanlı yeni bir logaritma sisteminin hesaplama işlerinde büyük kolaylıklar sağlayabileceğini düşündü. Fakat bu yeni sisteme aitdüşündüğü temel ilkeleri bizzat ortaya koyamadan öldü. Ömrünün son günlerinde arkadaşı olan İngiliz matematikçi ve astronom Henri Briggs'ten (1551 - 1630) düşüncelerinin tamamlanmasını istedi.


    Henri Biggs bu isteğe uyarak 10 tabanına göre bir logaritma cetveli hazırlayarak 1617 yılında yayımlamıştır. Bu eser 1'den 1000'e kadar olan sayıların 14 ondalıklı logaritmalarını gösterir. Henri Briggsilk logaritma cetvellerinin yayımından 7 yıl sonra yani 1624 yılında; önceleri 1'den 20.000'e daha sonra da 90.000'den 100.000'e kadar olan sayıların 14 ondalıklı logaritmalarını kapsayan Logaritmik Aritmetik adlı bir eser daha yayımladı.

    Daha sonra Hollandalı matematikçi Adrien Vlacq Henry Briggs'ten eksik kalan 20.000'den 90.000'a kadar olan sayıların logaritmik değerlerini hesap etti ve cetvellerini 1626 yılında Briggs' in adı altında Goude'de yayımladı. Bu yeni çizelgeler 10 ondalıklı olup 1'den 1.000.000'a kadar sayılan ve 0 dereceden 90 dereceye kadar olan açıların 1'er açı dakikası aralıklı olarak için sinüs tanjant ve sekantın logaritma değerlerini kapsıyordu. Ayrıca her biri 10" için sinüs ve tanjantın logaritmalarına ilişkin bir çizelge yayımlandı. Logaritma cetvelleri üzerine eser hazırlayanlar Adrien Vlacq' ın bu eserini temel kabul ederler.


    Alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş