Mark Haddon - Süper İyi Günler /(Ya da Christopher Boone’un Sıradışı Hayatı)

'E-Kitap' forumunda clondike tarafından 2 Nis 2012 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. clondike

clondike Well-Known Member

Mark Haddon – Süper İyi Günler
    (Ya da Christopher Boone’un Sıradışı Hayatı)

Nisan 2004 1. Basım
    İngilizce Adı: The Curious Incident Of The Dog In The Night Time (2003)

E-kitap : Clondike

Arka Kapak:

İnsanlar kafamı karıştırıyor.
    Bunun iki temel nedeni var.
    İlk neden, insanların hiç kelime kullanmadan bir sürü şey söylemeleri. Sioblian, tek kaşını kaldırmanın bir sürü anlama gelebileceğini söylüyor. Bu ifade “Seninle seks yapmak istiyorum." anlamına gelebilirmiş, aynca “Biraz önce söylediğin şeyin aptalca olduğunu düşünüyorum." demek de olabilirmiş.
    Bu komik bir kitap olmayacak. Espri yapmasını bilmiyorum çünkü onları anlamıyorum.

Esrarengiz bir cinayet ve bu cinayeti aydınlatmaya çalışan, dünyanın en dikkatli dedektifi: Christopher John Francis Boone. 15 yaşındaki dedektifimiz, yaşadığı sokaktan öteye tek başına hiç gitmemiş ama astronot olmak istiyor, dünya üzerindeki bütün ülkeleri ve onların başkentlerini sayabiliyor bir de 7.507'ye kadar bütün asal sayıları...

İngiltere'de yayımlandığı günden itibaren satış rekorları kıran ve bugüne kadar 15 dile çevrilerek 32 ülkede okuyucuyla buluşan Süper İyi Günler sizin de favoriniz olacak.

------------

Başından sonuna kadar sürükleyici bir tema çerçevesinde yazılmış olması nedeniyle benzerlerinden farklı olan bu kitabın otizm gibi anlaşılması çok zor ve ciddi bir sorunla karşı karşıya kalan ailelerin çocuklarını daha iyi anlamalarında büyük fayda sağlayacağına inanıyorum.
    - Prof. Dr. BARIŞ KORKMAZ

Yazar Hakkında:
    Mark Haddon, 1962 yılında İngiltere'de doğdu. Oxford Üniversitesinde İngiliz Dili ve Edebiyatı eğitimi aldıktan sonra zihinsel ve bedensel engeli olan çeşitli yaş gruplarındaki insanlar üzerinde çalışmalar yaptı. Yazarlığın yanı sıra senaryo yazarı ve illüstratör de olan Haddon’ın ilk kitabı 1987 yılında yayımlandı. O günden bu yana aralarında Nestle Smarties ödülüne aday gösterilen The Real Porky Philips'in de olduğu çok sayıda çocuk kitabı yazdı. Yazarın yetişkinler için ilk kitabı olan Süper iyi Günler ya da Christopher Boone'un Sıradışı Hayatı, 2003 yılında Whitbread 'Yılın Romanı’ ve ‘Yılın Kitabı’ ödüllerini aldı. Haddon halen Oxford’da yaşamakta ve Oxford Üniversitesi’nde yaratıcı yazım dersi vermekte.

--------------------------

E-kitap, Christopher'ın dünyasını tanıyan, tanımak isteyen ve hayata Christopher gibi bakmak zorunda kalan herkese armağan olsun… Tabii en başta oğluma ve eşime...:gül::Frnds:

Ön Yorum: Biliyorsunuz bugün 2 Nisan Dünya Otizm Günü. Bu kitabı, otizm konusunda farkındalığı artırmak amacıyla paylaşmak istedim.
    Kitabın arka planındaki konu aslında çok sıradan. Alıştığımız tarzda yazılsaydı, yüksek fonksiyonlu otizmli (Aslında daha çok Asperger* olduğunu düşünüyorum) çocukları olan bir çiftin, evliliklerinde yaşadıkları sorunları anlatan çok bildik bir senaryo ile karşılaşacaktık. Yazarın engellilerle çalışmakla edindiği birikim açıyı değiştirmesine neden olmuş ve bana kalırsa harika da bir sonuç çıkmış ortaya. Böyle düşünen sadece ben değilim. Kitap 2003 yılında Whitbread yılın romanı ve yılın kitabı ödüllerini almış…

Kitap çiftimizin oğlunun ağzından anlatılıyor. Aslında Christopher kendi yaşamından bir kesit sunarken ailenin dramını da izliyoruz.

Christopher otizmli (Ya da asperger) olduğu için olaylara bakışı çok farklı. Son derece nesnel. Soyut kavramları çözemiyor. O yüzden lütfen okurken bazı konulardaki görüşlere sert tepkiler vermeyin. İnanç konusu örneğin. Bu doğru çünkü. Otizmli bir bireye din dersi veremezsiniz. O yüzden İslam dininde de onlarla ilgili (zihinsel engel) farklı hükümler var. Onları anlayabilmemiz için kitapta bu konudan özellikle bahsediliyor.

Bazen çok sıkıcı, tekdüze gelecek anlatım. Aşırı ayrıntılı diyeceksiniz. Ama unutmayın yine, bu da otizmliyi anlama çabasının bir parçası. Burada konuşabilen, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen, öz bakım becerisi kazanmış ve akademik becerileri olan IQ su yüksek bir otizmliden söz ediyoruz. (Kişisel zeka düzeyi olan IQ’yu "Intelligence Quotient" , duygusal zeka yani EQ -Emotional Quotient- ile karıştırmayın. Otizmli bireylerin de IQ ları herkes gibi yüksek ya da düşük olabilir ama EQ ları çok farklıdır. Zaten asıl sorun da burada başlar. Fotoğrafik hafızaları çok güçlü olan otizmlilere dahi sıfatı takmak doğru bir yaklaşım değil.)

Tam tersi durumda olan, konuşamayan, gerçekten bakıma muhtaç, otizmle birlikte başka sorunları da olan çok sayıda çocuğun ve ailelerinin anlayışa olan ihtiyacını yüksek fonksiyonlu bir otizm vakası (belki de asperger) üzerinden anlatmaya çalışmış kitap.

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim. Kitabın değindiği bir diğer konu da çok doğru. Engelli çocuğu olan ailelerde boşanma oranı çok yüksek ve sonrasında çocuk genellikle annede kalıyor…

Sevgili Christopher’in büyükannesinin Alzhemier olduğunu hastalığın adından bahsedilmeden betimlediği yere bayıldım.

Kitabın bölüm başlıkları dikkatinizi çekecek.2 ile başlar ve 233 le biter. Oysa kitap 289 sayfa. Nedeni Christopher’in asal sayı takıntısı. Bölümler asal sayılarla numaralandırılmış…

Söylenecek çok şey var ama ben sizler okuduktan sonra tartışmak isterim. :füü:

*Asperger: Yaygın Gelişimsel Bozukluk 5 alt başlıkta incelenir. Otizm ve asperger bu 5 bozukluktan ikisini oluşturur. Aspergerde konuşmada sorun yoktur. Tanı kriterleri biraz farklıdır ama bazı bakımlardan örtüşürler. Bilinirliği ve yaygınlığı nedeni ile bütün yaygın gelişimsel bozukluk türleri gibi asperger de Otizmle birlikte anılır. Ülkemizde Aspergerliler için kurulan tek dernek de Otizm Platformunu oluşturan 19 dernekten birisidir. (Otizm Platformu)

Ayrıca ekşi sözlükte kitapla ilgili entry e bir göz atmanızı öneririm. Özellikle 3. Sayfada çok eleştiri var. Bilhassa çeviri ile ilgili. Ama 21. entryi, argo terimler ve fazla spoiler içermese buraya alırdım…

Gizli içerik:
    Bu alandanki gizlenmiş içeriği görmek için konuya yanıt vermelisiniz.

Kitabın İngilizcesini alttaki adresten okuyabilirsiniz.

The curious incident of the dog in the night-time – part 1 « 7aki Fadi

Bu kitap kuflu.com üyeleri için paylaşmak amaçlı taranmış ve düzenlenmiştir. Lütfen başka sitelere taşımayınız.

SABAR bunu beğendi.
  2. Pl1

Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

emeğine sağlık Clondike....

3. meleksi

meleksi Well-Known Member

daha öncede söylediğim - yazdığım- gibi..merak ettiğim bir kitap..öncelik verip okuyacağım..teşekkürler..clondike..emeğinize sağlık..

4. clondike

clondike Well-Known Member

Beğeneceğinden eminim. Ayrıca belirtmem gerek. Çok rahat okunan bir kitap. Sıkıcı olmasın diye özellikle bunu seçtim. Ve de çok eğlenceli... Christopher i seveceksin...:Lv:

5. SblMrt

SblMrt Well-Known Member

Teşekkürler,eline ve her türlü emeğine sağlık

6. bukito

bukito Well-Known Member

çok teşekkürler... sanırım önce bunu okuyacağım... emeğinize sağlık...

7. eun sung

eun sung Well-Known Member

bugün bilgisayarım çıldırmış durumda hiç birşey indiremiyorum ama bu kitabı merak etmiştim ..Gerçek hayat hikayesiyse ben bayılırım emeğine o paylaşımcı güzel gönlüne sağlık teşekkür ederim.....:Lv: :Lv:

8. saifa

saifa Well-Known Member

teşekkürler

9. ela86

ela86 Well-Known Member

harika bir paylaşım emeğine sağlık

10. vişne bahçesi

vişne bahçesi Well-Known Member

ellerine saglık clondike:)

11. anonim

anonim E-kitap Müdavim

Bir yerde okumuştum ; otistiklerin dünyanın karmaşasından kaçabilmek için herşeyin mükemmel işlediği bir dünya yaratıp o dünyadan dışarı cıkmak istemediklerini..Ya da aşağı yukarı böyle bir şeydi sanırım..Bu yüzdendir ki özel insanlar olduklarına inanıyorum .. Bazen zihinsel engelli tabirini kullanıyorlar ama ben sevmiyorum bu tabiri..Daha doğrusu engelli ifadesini sevmiyorum.. Çünkü engelleri yaratanlar bu kişilerin dışındakiler aslında… Bilip te bilmemezliğe gelen,yoksayan, bulaşıcı hastalıklıymış gibi dokunmaya korkan,utananlar…
    Bu yüzden ki sen ve eşin gibi unutturmamaya,birşeyleri değiştirmeye calışan, cesur, vazgeçmeyen,sevgi dolu insanlara gıptayla bakıyorum.. Çok yaşayın siz..Çok teşekkürler…

12. Elifsu

Elifsu New Member

teşekkür ederim

13. sleepless

sleepless Well-Known Member

İş duygularımı kelimelere dökmek olduğunda doğru kelimeleri bulamıyorum bir türlü. Seneler önce Rainman'i izlediğimde çok etkilenmiştim. İnsanın doğduğu andaki saflığının bozulmaması ne kadar güzel olurdu. Çevreme baktığımda gördüklerimden nefret ediyorum. Çıkar ilişkileri, yalanlar, sahte duygular. Bunlar da bir zamanlar masum, çevrelerine güvenen, sevip sevilmenin değerini bilen çocuklar değiller miydi.Ne oluyor da büyüdükçe bu kadar kirlenebiliyoruz. Paylaşım için teşekkürler,eminim ki keyifle okuyacağım ...

14. htckyc01

htckyc01 Well-Known Member

teşekkürler

15. birdie

birdie Well-Known Member

Sevgili clondike, bu anlamlı günde böylesi anlamlı bir paylaşımda bulunmanı çok takdir ettiğimi öncelikle belirtmeliyim. Otistik bir çocuğun annesi olmak nasıl bir durumdur bilemiyorum ama paylaştığın kitap sayesinde bir otistiğin yaşadıklarının neler olduğunu öğrenme fırsatı bulacağız. Emeğin ve paylaşımın için çok teşekkür ediyorum.

16. rüzgar

rüzgar Well-Known Member

eline,emeğine sağlık sevgili Clondike:gül:

17. sezergul

sezergul Well-Known Member

teşekkürler

18. ebr

ebr E-kitap Müdavim

bu kitabı oğluma okuyacağım bu yüzden önce onu kağıda bastırmam gerekiyor
    gerçi ne kadarını anlar bilmiyorum ama ilginç bir tecrübe olacak diye düşünüyorum
    bu yüzden yorumumu da biraz geç gelecek

teşekkür ederim

19. BEYAZ

BEYAZ E-kitap Müdavim

Teşekkür ederim...:)

20. dreams_by

dreams_by Member

paylaşımınız için emeğinize sağlık

Bu Sayfayı Paylaş