Müstahsil Makbuzu

'Diğer Dersler' forumunda sha. tarafından 22 Ara 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile defter tutmak zournda olan çiftçi*ler gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları malların bedelini ödediklerinde iki nüsha olarak düzenledikleri, birini imzalayarak satıcı çiftçiye vermeye ve diğerini ona imzalatarak alma*ya mecbur oldukları belgedir.

    Müstahsil makbuzunda;

    - Makbuzun tarihi,

    - Malı satın alan tüccar veya çiftçinin soyadı, adı, ünvanı ve adresi.

    - Malı satan çiftçinin soyadı, adı, ikametgan adresi,

    - Satın alınan malın cinsi miktarı ve bedeli

    yer alır. Müstahsil makbuzları seri ve sıra numaralı olur.

    Mal tüccar veya çiftçi adına bir adamı veya aracı tarafından alın*dığında makbuz bunlar tarafından tanzim ve imza olunur. Mühtahsil makbuzun tüccar veya alıcı çiftçi nezdinde kalan nüshası fatura yeri*ne geçer.

    Ticaret borsalarında tescil ettirilerek satın alınan zirai mahsuller için % 2, hayvanlar ve bunların mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için % 1, Ticaret tıorsalarında tescil ettirilmeden satın alınan zırai mahsuller için % 4, hayvanlar ve bunla*rın mahsulleri ile kara ve su avcılığı mahsulleri için % 2 G.V. stopajı ve bunun % 10'u fon ayrılır. Ayrıca, mühtahsil için % 1 oranında Bağ*Kur primi kesintisi yapılır.

    Zırai faaliyet kapsamında, orman idaresine veya orman idaresine karşı taahhütte bulunan kurumlara yapılan orman ağaçlandırması, bakımı, kesimi, ürünlerin toplanması, taşınması ve benzeri hizmetler*de stopaj oranı % 2, diğer hizmetlerde % 4'dür
     

Bu Sayfayı Paylaş