Öfkeyle Baş Etme Yöntemleri

'Felsefe-Psikoloji-Sosyoloji' forumunda sha. tarafından 22 Ara 2009 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    • Öfkenin nedeni kendimizden kaynaklanıyorsa, örneğin yorgunsak ya da işler yolunda gitmemişse, istemediğimiz öfke patlamalarına neden olmamak için önceden önlem alma yöntemi uygulanabilir. "Ben yorgunum veya şu an sinirliyim sonra görüşelim." mesajı karşı tarafa verilebilir. Bu tür bilgilendirmelerle günlük yaşam içinde daha az sorun yaşanır.

    • Yoğun öfke duygularının yaşandığı aralıkta dikkatini başka bir yöne çevirmek bireye sağlıklı düşünmek için zaman kazandırır. Eğer mümkün ise birey çatışma ortamından birkaç dakika uzaklaşmaya çalışmalıdır. Bunu yapamıyorsa birey yakınındaki bir objeyi eline alarak, sıkması ya da incelemesi yapılacak faaliyetler arasında gösterilebilir. Bu davranışların altındaki mantık nötr olan bir nesneye ya da eyleme dikkati yönelterek geçici olarak yoğun öfke duygularından uzaklaşabilmektir.

    • Birey öfkeyle gelen enerjisini günlük tutarak, yazı yazarak, çeşitli sanatsal etkinliklere yönelerek, yaşamış olduğu gerilimi azaltabilir.

    • Öfkelendiğinizde, kendinize ait spot cümlelerle öfkenizi kontrol etmeye çalışabilirsiniz. Örnek olarak, “Öfkenin seni ele geçirmesine izin verme”, “Özür dilemek zorunda kalacağın bir hareketi yapma.” gibi.

    • Mantık öfkeyi yener, öfkelendiğinizi hissettiğinizde mantık limanına yanaşınız. Öfke duygusunu başlatan olayı araştırın ve bulun. Aslında insanı öfke anına taşıyan bir dizi olay yaşanmıştır. Öfke patlamasına neden olan duygusal baskı belirli bir zaman içerisinde oluşmuştur. Öfke yaşanması hiç de hoş olmayan bir duygudur. Yaşanan sorunların bir sonucudur. Bu nedenle öfke vücudun hararet göstergesidir. Öfke kontrol edilmezse yeni sorunların doğmasına neden olur.

    • Öfke sonucu vücutta oluşan gerginlik gevşetilmelidir. Derin bir nefes almak ve yavaş yavaş nefes vermek, beden hareketleri yapmak, kısa süreli bir yürüyüşe çıkmak, suya dokunmak, gözleri kapayarak sakin rahatlatıcı bir ortamda kendini hayal etmeye çalışmak gevşemeye yardımcı olur.

    • Eğer siz de sorunun bir parçasıysanız bu kabul edilmelidir. Sorun paylaşılmazsa çözümü güçleşir ve büyür. Kızgın ve öfkeli kişi söylenenleri ve yapılanları yanlış anlayabilir. Bu durumdaki bir kişiyle iletişim kurabilmek güçtür.

    Sağlıklı bir iletişim kurabilmek için;

    — Öfkeli olan kişinin kabul edildiğini hissetmesi için az ve öz konuşularak daha çok sözel olmayan dinleme becerileri kullanılmalıdır. Örnek olarak; baş sallayarak onaylamak, ilgiyle dinlediğimizi göstermek gibi.

    — Mevzu olan konuda fazla ısrarcı olunmamalı ve öfke olarak yorumlanabilecek duygusal tepkiler gösterilmemelidir.

    — Bu hızlı değişim döneminde genç ailesine, ailesi ise gence yabancılaşır ve aile bireylerinin yeniden birbirlerini tanımaları gerekir. Bu durumda korkma yerine sevgiyle yaklaşmak fayda verir.

    — Gencin kendisini ifade etmesine müsaade edilmelidir. Genç, yaşadıklarını ve inandıklarını söyleyebilmelidir. Korkularını açıklayabilmen ve eleştirilmeden, alay edilmeden dinlenmelidir.

    — Gencin saygısızlık olarak görülebilecek davranışlarına anne-babanın sinirlenmesi anlaşılabilecek şeydir, ancak çocuğa karşılık vermemelidir. Tehditler savurmak, ceza vermek doğru değildir. Bu, kısmen çocuğun kontrol altında geçen yıllarına verdiği doğal bir tepkidir. Bir değişiklik olarak öfkesini ebeveynine boşaltması, belki de ergenin kendisini iyi hissetmesine ve özgüveninin artmasına yol açacaktır.

    — Genci dikkatle dinlemeli, haklı isteklerini yerine getirmeye çalışmalıdır. Gerekirse disiplin kurallarını gözden geçirmelidir. Ona sınırsız ve kayıtsız şartsız sevgi sunmalıdır.

    — Gençteki enerjinin olumlu yollarla boşalmasına gayret etmelidir. Spor ve egzersiz yapmak, zihinsel ve fiziksel işler ortaya koymak, düzenli programlar ve amaca yönelik çalışmalarda bulunmak bu açıdan çok faydalıdır. Gençler idealisttirler ve hedefleri doğrultusunda çok sıkı çalışabilirler. Bunu yapabilecekleri bir ortam bulmalarına yardımcı olunmalıdır.

    Öfkelendiğinizde, kendinize ait spot cümlelerle öfkenizi kontrol etmeye çalışabilirsiniz. Örnek olarak, “Öfkenin seni ele geçirmesine izin verme”, “Özür dilemek zorunda kalacağın bir hareketi yapma.” gibi.
     
  2. deadsilencee

    deadsilencee New Member

    Herkesin okuması gerek diye düşünüyorum. Çünkü bu ülkede cahillikler öfke kontolsüzlüğünden kaynaklanıyor. Başımda dört tane küçük kardeşim var ve halen katil olmadıysam belli ki böyle şeyleri okuyup motive olduğumdandır :D Teşekkürler ! :)
     

Bu Sayfayı Paylaş