Okavango Deltası - Botswana

'Ülkeler' forumunda Uygu tarafından 23 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member


    Okavango Deltası 15.993 kilometrekarelik alanı kaplar.



    [​IMG]

    Yağışlar sonrasında kapladığı alan 22015 kilometreye kadar yükselir.
    Delta, sayıları giderek azalan Kobus Leche türü antilopa evsahipliği yapmaktadır.Otlaklarda bu antilopların en azından 20000 kadarı yaşamaktadır.


    Okavango Nehri Angola’nın yüksek topraklarında doğar ve güneydoğuya doğru ilerler.Denize ulaşamadan Güney Afrika’nın en kurak ülkelerinden Botswana’daki Kalahari Çölü boşluklarında kaybolur.Nehir karmaşık kanallardan geçerken su miktarının %95’i buharlaşır.Suyun geri kalanı da güneye doğru Boteti Nehri yoluyla 161 km boyunca akar ve Makgadikgadi Pans’e ya da güneybatıdaki Ngami gölüne ulaşır.

    Okavango deltası dünyanın en büyük iç delta sistemlerinden biridir.Kalahari Çölü bitişiğindeki aşırı verimli araziler birbirine taban tabana tezat bir görüntü oluşturur.Delta Afrika’nın en geniş doğal yaşam alanlarındandır.

    Deltanın Sakinleri


    [​IMG]

    [​IMG]


    Delta birçok bitki ve hayvan türü için barınak konumundadır.Deltanın yüksek kesimleri papirüs bitkisinin ağırlıklı olarak bulunduğu sazlıklarla kaplıdır.Bu yataklar sulak alanlar boyunca yayılma gösterir.Sulak alanlar hipopotam, timsah ve birtakım antilop türleri için ideal yaşam alanıdır.

    Saz yatakları ve sulak alanlar aynı zamanda nadide kuş türlerine evsahipliği yapar.Deltanın aşağı kısımlarında kamış yataklarını yerini akasya çalılıklarına ve düzlüklere bırakır.Bu bölgeler zebra, bufalo, fil ve antilop gibi ovanın, sürüler halinde yaşayan göçmen hayvanların uğrak yeridir.Bu sürülerin izini süren yırtıcı hayvanlar aslanlar, leoparlar ve sırtlanlardır.

    Değişim ve Yönetim


    [​IMG]



    [​IMG]

    Deltada, otlaklarında sığırlarını güden Tswana ve Herero kabileleri
    yaşamaktadır.Eskiden sürüler, uyku hastalığına yol açan çeçe sineği nedeniyle sınırlı alanlarda otlatılabiliyordu.Havadan yapılan ilaçlamalarda sineklerin kökü kurutuldu, bu sayede sürüler bataklıklara girebildiler.Bu başarının kötü yanı, sığırların otlamaya başlaması ile antilopların yaşam alanlarının bozulması oldu.Güney Afrika’da kurulan ve yerli halk tarafından yönetilen ilk yabani yaşam sığınağı, 3885 kilometrekarelik alana sahip Moremi Doğal koruma Alanı oldu.



    *
    Natıonal G.
     

Bu Sayfayı Paylaş