Süt helvası

'Yemek Tarifleri' forumunda filizi tarafından 19 May 2013 tarihinde açılan konu

  1. filizi

    filizi Active Member

    [​IMG]



    SÜT HELVASI (BURSA)


    Bu tatlı Bursa yöresine ait olup Bursa Helvası da denir. Bursa mutfağının vazgeçilmez tatlarındandır. Özellikle düğünlerde ve mevlitlerde sık sık yapılır…

    Malzemeler:

    1 lt süt
    1,5 su bardağı şeker
    1 su bardağı un
    1 paket vanilya (isteğe bağlı)
    200 gr tere yağ (yarısı tere yağ, yarısı margarin de olabilir)
    Dolmalık çam fıstığı (ceviz,fındık da olabilir)

    Yapılışı:

    Tencereye süt ve şekeri alın ısıtmaya başlayın. Bu arada ayrı bir tencerede yağı eritin, eriyince unu ekleyin ve kavurmaya başlayın.
    Süt ve şeker kaynayıncaya kadar unu kavurun. Un iyice un helvası yapar gibi kahverengi olmayacak.
    Süt kaynayınca vanilya ekleyin.
    Kaynamış sütü yavaşça kavrulmuş una ilave edin ve sürekli karıştırın.( sakın birden dökmeyin, süt sıcak,un sıcak… Çıkan buhar mutfak kazalarından birine sebebiyet verebilir. Uff olursunuz maazallalah, tecrübeyle sabittir:pBir kepçe yardımıyla azar azar dökün:D)
    Kıvamını kaçırmamak gerekiyor, topaksız kıvamda olsun. Kısık ateşte biraz daha durmadan karıştırarak koyu muhallebi (çok katıda olmasın un helvası gibi) kıvamını almasını sağlayın ve borcama dökün. Üzerine çam fıstıklarını serpiştirin.
    Fırına verip üstü kızarana kadar pişirin.

    Ilık veya soğuk olarak yenebilecek harika bir tatlıdır, damaklarınız şenlenecek…

    Not: Ben hafif sıcağa yakın ılık olarak seviyorum bu tatlıyı… Üstüne de biraz tarçın oldu mu ohh miss… ;)
     
  2. zipper

    zipper quae nocent docent

    Eline sağlık canıımm,çok lezzetli görünüyor:)yeşilleri yakar mısın acaba:füü:
     

Bu Sayfayı Paylaş