Taze Balık Nasıl Anlaşılır?

'Yemek Tarifleri' forumunda curium tarafından 5 Nis 2013 tarihinde açılan konu

1. curium

curium Primus inter pares

evettt uzmanından balık alırken dikkat edilmesi gerekenler ;)

bugüne kadar dolaştığım balıkçıların bazıları bayat ve taze balıkları karıştırıp taze diye sattıklarını gördüm. zaten yemin etseler başları ağrımaz. sonuçta içinde tazede var. ;) fazla teorik bilgiye girmeden tazyi bayattan nasıl ayırt edebileceğinizi basit bir şekilde anlatmaya çalışcam.

en basit ayırım. (bütün olmak koşulu ile) suya bıraktığınızda dibe çöker.
    bayat balık yüzeye çıkar.

taze balık deniz kokusu taşırken, bayat balıkta çok keskin bir çürükçül bakterilerden kaynaklanan koku oluşur.

taze balıklarda gözler saydam renklidir ve göz küreleri kubbe şeklindedir.
    bayat balıklarda ise gözler opaklaşma görülür ve göz küreleri kubbeliğini kaybederek düzleşmeye başlar.

solungaçları kırmızı ve canlı görünmeli ancak bu konuda yapılabilecek bazı hileler olduğundan (onu burada yazamıyorum özel sebeblerden :zuhaha: ) benim çok güvendiğim bir kriter değil.

hamsi gibi çok küçük pullu balıklarda balığın rengi canlı ve parlak olmalı ölüm sertliğini kaybetmemiş olmalı. balığa parmağınızla hafifçe basıp bırakın et eski haline dönmeli. çukur kalırsa balık bayat demektir.

sazan, çipura ve levrek gibi balıklarda pullar kolay düşmemeli. balık üzerinde kafadan kuyruğa elinizi gezdirin (tek yönde ve aksi istikamette değil ) taze balığın eti ve derisi sıkı olduğundan pulları kolay bırakmaz.

bayat balığın iskeleti etinden kolayca ayrılıken taze balığın etini biraz daha zor ayırırsınız.

son bişi daha balığın yanında yoğurt yemek sizi zehirlemez. balık bayatsa zaten zehirlenirsiniz. aksine bazı balıklar için filetoları pişmeden süt ile terbiye etmek lezzetli bir alternatiftir. (ayy olsada yesek :p:p)

Bayat balık ise yendikten 2-6 saat içinde vücudu zehirleyerek ortaya çıkar.

Balık zehirlenmesinin belirtileri şunlardır ;

- Şiddetli bulantı ,

- Kusma ,

- Ateş yükselmesi ,

- Titreme ,

- Baygınlık ,

- Karın Ağrısı ,

- Mide krampı ,

- Bitkinlik, ve

- Baş dönmesidir.

Ağır vakalarda

- Şok hali

- Kas krampları görülür.

Belirtiler insanın bünyesine göre değişir. Bu belirtilerin hemen hepsi ya da biri olabilir.

Balık zehirlenmelerinde İlk yardım

Hasta önce kusturulmalıdır. Güçlü müshillerden biri verilmelidir.

Bağırsaklar iyice boşaldıktan sonra ishali kesen bir hapla ishal durdurulur.

Hastaya 24 saar bol sulu yiyecekler ve özellikle su içirilir.

Bütün bunların yanısıra uygun bir antibiyotik düzenli olarak verilir.

Ertesi günde mideyi yormayan yiyecekle hasta normal yiyeceklere alıştırılır. En iyi böyle bir durumlarda en yakın zamanda bir doktora başvurulmalıdır.

son olarak zehir danışma merkezi telefon no: 114 bir kenarda bulunsun.

edit: derleme olduğunu yazmayı unutmuşum :p

2. alkane

alkane Well-Known Member

Bu faydalı bilgiler için çok teşekkürler canım:) Ben solungaçlar kırmızı olsun diye mürekkeple boyandığını duymuştum.:füü: ama bizim balıkçıdan alırken " abi şunları bi su dolu leğene bi koyalım bakalım dibe çökcek mi? çökmiycek mi? dersem" balık bir daha beni semtinede yanaştırmaz galiba:zuhaha:

3. curium

curium Primus inter pares

bende doğruluk payının olduğunu duymuştum. üstelik birde baş aşağı bırakarak kanın solungaçlarda birikmesini sağlıyorlarmış :füü:

Bu Sayfayı Paylaş