Terlemek Değil, Terlememek Tehlikeli

'Sağlık' forumunda sha. tarafından 30 Haz 2010 tarihinde açılan konu

Konu etiketleri:
  1. sha.

    sha. ..daha çirkin, daha huysuz

    Terleyen kişiler ısı çarpmasına daha az maruz kalıyor

    Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, terlemenin vücudun savunma mekanizması olduğunu, toksinleri dışarıya attığı için de sağlıklı kalmayı sağladığını söyledi. Sıcak havalarda terleyen kişilerin güneş ve ısı çarpmasına daha az maruz kaldığını ifade eden Prof. Dr. Şenyiğit, terlemenin değil terlememenin tehlikeli olduğunu ifade etti.

    Hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı Güneydoğu'da uzmanlar güneş çarpmasına karşı mecbur kalınmadıkça saat 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkılmaması uyarısında bulunuyor.

    Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, yüksek ısının insanların dengesini bozduğunu söyledi. Isı ve güneş çarpmasının aynı şey olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şenyiğit, "Ter ve ağrı Allah'ın bir nimetidir. Terleme vücudun savunma mekanizmasıdır. Kişi terlediği zaman ısı kaybettiği için vücut dengesini sağlıyor. Onun için aslında terlemek değil, terlememek tehlikelidir. Kişi güneşte yürüyüp terlemiyorsa, abuk sabuk konuşuyorsa; bu kişi ısı çarpmasına maruz kalmış demektir. Böyle bir durumda kişi hastaneye gidemiyorsa, ılık bir ortam oluşturmamız lazım; yarı oturur pozisyonda kafadan başlayıp duş aldırmak en doğrusudur. Aynı zamanda hasta sıvı kaybı yaşadığı için serin içecekler verilmesini öneriyoruz" dedi.

    Vücut ısısının 33 santigrat olduğunu belirten Şenyiğit, serinlemenin en sağlıklı yönteminin temiz suda yüzmek olduğunu söyledi
     

Bu Sayfayı Paylaş