Yeraltı Suları ve Kaynaklar

'Coğrafya' forumunda Uygu tarafından 26 Eyl 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member

    Yağışlarla yer yüzüne inen suların geçirimli tabakadan yer altına sızarak , yer altında oluşturdukları sulara yer altı suları denir.
    Yer Altı Sularının Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler
    Yağış miktarı,
    Yağış türü : Yağışlar kar şeklinde ise beslenme fazla olur.
    Zeminin geçirimliliği : Alüvyal ve karstik alanlarda geçirimlilik fazladır. Bu sebeple buralar yer altı suları bakımından zengindir.
    Arazinin eğimi :eğimin az olduğu alanlarda beslenme daha fazladır.
    Bitki örtüsü: Yüzeysel akımı engellediği için.

    TABAN SUYU

    Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar. Altta geçirimsiz tabaka ile sınırlandırılmış geçirimli tabaka üzerinde biriken sulardır. Beslenme durumuna göre taban suları bazen yüzeye kadar çıkabilir. Yer altı su seviyesinin düşük olduğu alanlarda ise kuyu açmak suretiyle bu sulardan faydalanılır.
    Türkiye taban suları bakımından zengindir. Ör: Ege Bölgesinin çöküntü ovaları, Konya,Kayseri, Erzurum,Erzincan, Elazığ, Bursa, Adapazarı gibi.
    Yer altı sularının tekrar yeryüzüne çıktığı yere kaynak denir

    SOĞUK SU KAYNAKLARI
    Sularını yağışlarla yeryüzünden alırlar. Sularının sıcaklığı ve akımları yıl boyunca değişir.
    BAŞLICALARI

    TABAKA KAYNAĞI (YAMAÇ)

    Geçirimli tabakların uç kısmından suların yüzeye çıktığı yerdir.
    KARSTİK KAYNAK (VOKLÜZ)

    Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır. En fazla Akdeniz Bölgesinde görülür. Ör: Düden suyu
    Karstik kaynakların suları çok gürdür. Bu kaynakların en önemli özelliği sularının bol miktarda kireçiçermesidir.

    [​IMG]


    ARTEZYEN KAYNAĞI

    Tekne biçimindeki iki geçirimsiz tabakalar arasındaki geçirimli tabakaya açılan bir sondaj ile suların püskürerekyer yüzüne çıkmasıdır. Diğer kaynaklardan ayrılan yanı beşeri faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır.

    [​IMG]

    SICAK SU KAYNAKLARI

    Sularını mağmaya yakın alanlardan alırlar.
    Suları sıcak veya ılıktır.
    Sularının sıcaklığı yıl boyunca aynıdır.
    Akım değişikliği olmaz.
    Bol miktarda eriyik madde içerir.
    Dağılışı fay hatları ile paralellik gösterir.


    FAY KAYNAĞI

    Fay hattı boyunca yeryüzüne çıkan kaynaklardır.
    Halk arasında bu kaynaklara ılıca, kaplıca,çermik, içme ve maden suları denilmektedir.


    Fay kaynakları en fazla Ege Bölgesi?nde İçbatı Anadolu Bölümü?nde görülür.
    Ilıca-Kaplıcalara örnekler: Manisa (Kurşunlu, Urganlı, Alaşehir, Demirci), Denizli (Pamukkale, Karahayıt, Sarayköy, Buldan), Kütahya (Simav),Balıkesir (Edremit, Gönen), Sivas (Balıklı Çermik) gibi merkezlerde vardır. Bu yerlerin ortak özelliği yer yapıları kırıklı olmasıdır

    [​IMG]
    GAYZER KAYNAĞI

    Etkin haldeki volkan dağlarından değişik aralıklarla püskürerek çıkan kaynaklardır. Türkiye?de örneklerine rastlanmaz. Çünkü volkan dağlarımız sönmüştür.





    *

    Alıntı
     

Bu Sayfayı Paylaş