YOĞURT OTU TIKLAYINIZ Yoğurtotu (Galium aparine L.), tarlalarda, çayırlarda, çit kıyılarında çalılıkların arasında bolca yetişir ve çiftçiler onu zararlı ot olarak bilirler. 60-160cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişlidir ve uzunca saplı, yeşil -beyaz renkli çiçek şemsiyeleri vardır. Sapındaki tüylerin yardımıyla rahatça tırmanabilir. Yöresel olarak, yapışkan otu, çobansüzeği, sünnetlik otu, sünnetlice otu ve kazotu olarak da tanınır. Çayı: 1 tepeleme çay kaşığı yoğurt otu bir su bardağı kaynar su ile 3 dakika demlenir. Taze suyu:Taze yoğurtotu yıkanır ve ıslakken meyve sıkacağında sıkılır. Merhem:Yeteri kadar taze sıkılmış bitki suyu tereyağıyla karıştırılır.Buz dolabında saklanır. 1) Mesane kumları: Yoğurt otu, ayrık köküyle beraber demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. 2) Çiban, sivilce: Yoğurt otu demletilip günde 3-5 kere pansuman yapılır. 3) Mayasıl, egzama: Yoğurt otu demletilip kına ile merhem yapılıp kaşınan yere günde 1-2 kere sürülür. 4) Yanık tedavisi: Yoğurt otu demletilip balla tatlandırılır ve yanık yerlere günde 2-3 kez sürülür. 5) Sarılık: Yoğurt otu, hindiba ile demletilip balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir. 6) Hayız söktürücü: Yoğurt otu, civanperçemi ile beraber demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. 7) İştah açıcı: Yoğurt otu demletilip yemeklerden önce içilir. 8) İdrar sökücü: Yoğurt otu demletilip içilir.