Zencefil ve Faydaları

'Şifalı Bitkiler' forumunda zipper tarafından 1 May 2015 tarihinde açılan konu

  1. zipper

    zipper quae nocent docent

    Günümüzde çoğu mutfaklarda yada yemek esnasında gazlı içecekler içilmesi alışkanlık haline geldi. Bu alışkanlık öyle boyutlara geldi ki yerel içeceğimiz olan çay ve ayrana olan ilgi dahi bir hayli azalmış durumda. Gazlı içeceklere olan bu ilgi de kilo ve obezite gibi farklı sorunları beraberinde getiriyor.

    Sağlık*açısından doğal içeceklerin her zaman faydalı olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda en önemli şifalı bitkilerden birisizencefildir. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde A’dan Z’ye her türlü derde şifa kaynağı olan*zencefilin faydaları*saymakla bitmez. Bilhassa soğuk havalara karşı toleransı düşük olanlarda soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı birebirdir.

    Zencefil bitkisinden faydalanma yollarından bir tanesi de*zencefil çayı*yapılmasıdır.

    Zencefil çayı hazırlamada, zencefil taze olarak elde edilmelidir. Her ne kadar yurdumuzda yetişmemekte olsa da çoğu marketlerin sebze ve meyve reyonlarında gereken ilgiyi görmektedir.

    ZENCEFİL ÇAYI HAZIRLAMAK İÇİN ZENCEFİL NASIL SEÇİLİR?
    Zencefil seçiminde zencefilin yumuşamamış olmasına ve kestiğinde düzgün olacağını düşündüğünüz kökleri tercih ediniz.

    ZENCEFİL ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

    Zencefilin kabuklarını soyun.Olabildiğince ince dilimler olmasına özen gösterin. Lifli bir yapıya sahip olduğundan liflere paralel keserseniz kesiminiz kolaylaşır.Kişi sayısına göre istediğiniz miktar su kaynatın.Her bir çay bardağı kadar su için 4-5 zencefil dilimi ilave edin.10-15 dakika kadar dinlendirin.Sade olarak tüketebileceğiniz gibi bal yada limon da ilave ederek içebilirsiniz.

    FAZLA KALAN ZENCEFİLİ NASIL SAKLAYABİLİRİM?
    Tüm zencefillerinizi dilimledikten sonra çay için gerekenden fazla kalanı folyo kağıda sararak dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

    ZENCEFİLLİ ÇAY NELERE İYİ GELİR?
    Zencefilli çay kış mevsiminde tüketilebilecek harika bir kış çayıdır. Mentollü bir tadı vardır.*FAYDALARI AŞAĞIDA SIRALANMIŞTIR;

    SOĞUK ALGINLIĞI
    BALGAM SÖKÜCÜ
    KAN DOLAŞIMINI ARTIRARAK KIŞ MEVSİMİNDE BİR TÜRLÜ ISINMAK BİLMEYEN EL VE AYAKLARIN ISINMASINI SAĞLAR.
    ÖKSÜRÜK
    BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRİCİ
    ANNE SÜTÜNÜ ARTIRICIDIR.
    NEFES AÇICI,
    BOĞAZ YUMUŞATICI
    KANI SULANDIRIR
    KAN ŞEKERİNİ DENGELER
    BELLEK ARTIRICIDIR
    TAŞIT TUTMALARI,
    CERRAHİ SONRASI BULANTILAR HATTA GEBELİKTEKİ MİDE BULANTILARINDA ETKİLİDİR.
    BOĞAZ VE AĞIZ İÇİNİ TEMİZLER.

    SONUÇ OLARAK;*daha sağlıklı bir geleceğe yatrırım yapmak için ara öğünler sonrası bitkisel çaylardan*yeşil çay, zencefil çayı,*rezene çayı*gibi sade çaylar yada karışım çaylar tercih ediniz. Uzun vadede yararını mutlaka göreceksiniz.
     

Bu Sayfayı Paylaş