Ortalama Deniz Seviyesi - MSL

'Coğrafya' forumunda Uygu tarafından 9 Eki 2012 tarihinde açılan konu

  1. Uygu

    Uygu New Member




    Deniz seviyesi; atmosfer ile deniz yüzeyinin birleştiği yeryüzündeki tüm yüksekliklerin ve denizaltındaki tüm derinliklerin tanımlanmasında kullanılan kavram. Deniz seviyesi Dünya üzerindeki her bölgede gel-git atmosfer basıncı ve rüzgâr gibi nedenlerle kısa süreli değişiklikler gösterir.

    Uzun vadedeki değişimler ise Dünya'nın iklim değişikliklerine bağlıdır. Bu değişimler nedeniyle deniz seviyesini deniz yüzeyinin uzun vadedeki tüm hareketlerinin ortalaması alınarak hesaplanmış olan ortalama deniz seviyesi şeklinde tanımlamak daha doğru olur.

    Ortalama deniz seviyesi uluslararası şekilde MSL (mean sea level) akronimi ile gösterilir. Türkçe yayınlarda zaman zaman ODS akronimi kullanılır.

    [​IMG]

    Dünya'nın herhangi bir noktasında herhangi bir andaki gerçek deniz seviyesi ortalama deniz seviyesinden + ya da - yönde farklı olabilir. Ancak gerçek deniz seviyesi gel-gitatmosfer basıncı ve rüzgâr gibi nedenlerle değişiklikler gösterdiği için; haritacılıkmeteoroloji ve havacılık gibi alanlarda MSL baz alınır.


    Dünyanın ortalama deniz seviyesi sürekli değişim halindedir. 20. yüzyıl boyunca küresel ODS yaklaşık olarak yılda 12 mm yükseldi. Bazı dönemlerde bu yükselme oldukça hızlı gerçekleşti. Örneğin 1946-1956 arasında yılda 55 mm yükseldi. Günümüzden yaklaşık 35 bin yıl önce ODS bugünküne eşitti.

    Günümüzden 35 byö-15 byö arasındaki süreçte yaklaşık 130 metre alçaldı. 15 bin yıl öncesinden günümüze kadar olan süreçte ise sürekli yükselmektedir.

    Eşit büyüklükteki bu seviye dalgalanmaları muhtemelen Buzul Çağı'nda (26 myö - 117 byö) kıtasal buzulların erimesi ve yeniden oluşması esnasında gerçekleşti; zira buzulların en önemli su kaynağı okyanuslardır. Okyanus tabanındaki şekil değişimlerinin ODS üzerindeki etkisi ise azdır

    [​IMG]

    Okyanus ve buzullar arasındaki su alışverişi ortalama deniz seviyesinin değişmesindeki en önemli etkendir.

    Wikipedia

     

Bu Sayfayı Paylaş