Ülkemizi Tanıyor muyuz? Burası Neresi?

'Forum Oyunları' forumunda clondike tarafından 30 Tem 2012 tarihinde açılan konu

1. clondike

clondike Well-Known Member

Tebrikler...:sak sak:
    Herkes yaşadığı yeri soruyor madem.. (Bermer'in kulakları çınlasın) Ben de sorayım dedim...;)

Tabi bu efsane konusunda bazı farklı iddialar var. Çok eski yazarlar yazmış bu olayı. 17 yıl oradan biliniyor zaten. Byzas ve halkının gelişi. Büyük olasılıkla Avrupa yakasında trak yerleşimi vardı o nedenle hemen gelip oturamadılar.

Zaten 25 Ağustos 79 da Vezüv'ün Pompei'yi ve Herculaneum'u yok ettiği patlamadan sonra ölen Yaşlı Plinius da (Gaius Plinius Secundus -M.S. 23 – M.S. 25 Ağustos, 79), Naturalis Historia adlı eserinde antik Byzantion kurulmadan önce yerinde Lygos adlı bir yerleşim olduğunu yazmış.

Edit: Bu adama Yaşlı denmesinin nedeni aynı adlı bir de yeğeni olması. Ona da Genç deniyor. Yapı Kredi'den çıkmıştı kitabı. Anadolu'ya gelip Roma İmparatorluğu'na mektuplar yazmıştı.

2. zipper

zipper quae nocent docent

Evliya çelebi Seyahatnamesinde burası ile ilgili şöyle yazmaktadır: " Burası Sultan Süleymen'ın fermanı ile iskan edildiği için ......... derler. Üç bin haneli, bağlı ve bahçeli müzeyyen bir şehirdir. Galata kadısı'nın naibi hükmünde olup, subaşısı, yeniçeri Serdar'ı, çavuşu ve yasakcıları vardır. Üç camii olup, lebiderya'da olan kaptan Halil paşa cami gayet şirindir. Hacı Ömer hanesi önünde, yeniçeri avcıları, Istranca dağlarında avladıkları Karacaların etini padişah için pastırma yaparlar, evin önünde ki çimenzar sofada perverde ederler; çünkü buraların ab-ı latifdir. Bir hamamı, bir hanı ve bekar odaları, iki yüz dükkanı vardır. Karadeniz'e giden gemilerin kaptanları, peksimeti Galata'dan ve ........ den alırlar.

bazı kaynaklar, burasının antik çağlarda ki varlığından bahseder ve isminin Neapolis(yenişehir), olduğunu yazar.

3. clondike

Gece bildiğim cevabı yazmamıştım yeter artık susayım demiştim ama böyle de ilerlemiyor.

O nedenle mecburen Sevgili Zipper'in oturduğu bu güzel İstanbul köşesini de yazayım..

Yeniköy....

-------

Peşinden de sorum gelsin...

Roma İmparatoru Julius Caesar (M.Ö.Temmuz - M.Ö. 15 Mart 44) -bizim söylediğimiz şekliyle Jul Sezar-, M.Ö. 47 yılında Pontus hükümdarı II. Pharnaces'le Anadolu'da bir yerlerde karşılaşır. Savaşın sonucunda ünlü sözü "Veni, Vidi, Vici" yi söyler. Latince olan bu deyim "Geldim, gördüm, yendim." demektir.

Jul Sezar bu sözü nerede söylemiştir?

Aslında savaşın adı ile yerin adı birbirlerine çok benzer. Bir ilçe bu. Fakat ben sadece ili de bilmenizi doğru cevap olarak kabul edeceğim... ;)

4. zipper

Zile/ TOKAT....cevap bu mu clondikem

5. ekabir16

ekabir16 New Member

zileliyiz dediler bolbol keşkek yediler daha da yok mu dediler
    zileliyiz dediler bir kazan batı yediler.tokat zile
    batı severim

6. clondike

İkiniz de bildiniz ama ilk cevap sahibi soruyu sorabilir...:sak sak::sak sak:

7. zipper

kolay olsun bu da:

İçinde bir çok manastırı ve camiiyi barındırır.1918 de bir höyük bulunmuş ve dünyaya tanıtılmıştır.gümüş işlemeciliği yaygındır ve kiraz festivali de meşhur.....

8. clondike

Gümüş dedin... Süryaniler ve Mardin geldi aklıma
    Manastırlar dedin. Mor (Aziz) adı ile başlayan bir sürü Süryani manastırı bulunduran Tur-abdin Bölgesi (Mardin ili içi güney doğu bölge) ve en önemlisi DeyrülZeferan. Huh köyündeki (Anıtlı) Meryemana Kilisesi...

Cami de çok ama o pek ipucu sayılmaz...;)

Cevap MARDİN....

Eşeklerin çöp toplayıcı olarak belediye çalışanı olduğu, rüzgara göre konumlandırılmış taş işçiliğinin doruğundaki evleri şiirsel bir Mezopotamya ovasına bakan güzelim kent...

Not: Höyüğü bilmiyordum /unutmuşum. (Buluntuları müzede görmüş olmalıyım.) İl sınırları içinde Gırnavaz höyüğü imiş.

9. Emma

Emma New Member

zileli misin yoksa
    bende batı da severim, yoğurtmaçı da
    zileli değilim ama halamın eşi zileli
    ve her yıl giderim
    kızım halamı anneanne annemi pakize biliyor
    annem gısganıyor tabii

10. ekabir16

ekabir16 New Member

zileli değilim batı sivasta yemiştim

11. zipper

clondikem cevap doğru.sıra senindir

12. clondike

Türkiye sınırları dışından doğan bir nehir bu şehrin içinden geçerek ülkemiz sınırları içinde denize dökülür ama şehre adını vermez. Ünlü bir şehir. O nedenle şu anda başka ipucu veremem. Ne desem hemen bilinir... Gerçi bu ipucu da kolay ama.

13. anonim

anonim E-kitap Müdavim

meric nehri - edirne

14. Pl1

Pl1 Mary Poppins Site Yetkilisi

Edirne

15. clondike

Hayırrrrrr...:zuhaha::zuhaha:

Tahmin ettim bunu diyeceğinizi ama değil...
    Meriç sınırı çizer... Bu nehir tam anlamıyla ülkemiz içinde denize kavuşuyor.

16. anonim

anonim E-kitap Müdavim

o zaman hatay..asi nehri

17. clondike

İlin değil... Şehrin adı... Ne gıcığım değil mi?;)

Cevapla birlikte soruyu da sorar mısın? Şimdilik yarı tebrikler. Cevap sonrası için bravo. Yatacağım da...:)

18. anonim

anonim E-kitap Müdavim

Antakya :hih:

yaklasik 4000 yil önce Gaskalilar tarafindan insa edilen kale duvarlari icindeki hapishanesiyle ünlü sehir..

19. zipper

sinop

20. clondike

Zipperciğim... Önce tebrikler... İlaveten de...Şunu da ekleseydin... İçerden yazılmış bir şiir ya!...:eek:ff:

Not: anonim kusura bakma senin yerine doğru dedim ama biraz heyecanlandım. Özür dilerim...

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=bWWpHVoV66c]EDİP AKBAYRAM ALDIRMA GÖNÜL - YouTube[/ame]

Sabahattin Ali – Aldırma Gönül Aldırma

Başın öne eğilmesin
    Aldırma gönül aldırma
    Ağladığın duyulmasın
    Aldırma gönül aldırma

Dışarda deli dalgalar
    Gelir duvarları yalar
    Seni bu sesler oyalar
    Aldırma gönül aldırma

Görmek istersen denizi
    Yukarıya çevir yüzü
    Deniz gibidir gökyüzü